Oblačno
15°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Tusk si vydýchol, poľská vláda prežila
Zdielať na

Tusk si vydýchol, poľská vláda prežila

VARŠAVA / Poľský parlament vyslovil dôveru vláde premiéra Donalda Tuska. Ten sa rozhodol požiadať poslancov o potvrdenie dôvery pre aféru s odpočúvaním významných predstaviteľov jeho kabinetu, ktorú minulý týždeň rozpútal časopis Wprost.

Tusk zámerne požiadal parlament o vyslovenie dôvery. Hlasovalo sa v stredu okolo desiatej hodiny večer. Premiér chcel, aby zákonodarci rozhodli čo najrýchlejšie.

Premiéri všetkých členských krajín Európskej únie sa v piatok stretnú v Bruseli. Tusk preto potreboval vedieť, či sa môže oprieť o parlament.

"Na európskom summite potrebujem mať istotu, že má vláda v parlamente väčšinu a mandát k tomu, aby pokračovala v práci," povedal pred hlasovaním Tusk.

SITA

Pre vyslovenie dôvery dvihlo ruku 237 poslancov, stačilo ich 231. Občianska platforma má vo svojom 460 člennom Sejme 203 kresiel a PSL 32 poslancov. Hlasovania sa zúčastnilo 440 zákonodarcov.

Hlasovanie v poľskom parlamente. Pozrite si priložené video:

Do konca prázdnin

Poslanec a niekdajší poľský minister poľnohospodárstva Stanislaw Kalemba reportérom dopredu povedal, že jeho Poľská ľudová strana Tuskovu vládu podporí.

Predseda poľských ľudovcov v utorok oznámil, že jeho strana sa bude usilovať o vypísanie nových volieb, ak sa vláde nepodarí škandál uspokojivo objasniť do konca letných prázdnin.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy