Skoro jasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Poľskom ostriasol škandál, môže viesť k predčasným voľbám
Zdielať na

Poľskom ostriasol škandál, môže viesť k predčasným voľbám

Zdroj: SITA

VARŠAVA / Aféra okolo ilegálneho záznamu minuloročného rozhovoru guvernéra poľskej centrálnej banky Marka Belku s ministrom vnútra Bartlomiejom Sienkiewiczom ohrozuje prežitie poľskej vlády. Koaličné špičky zvažujú vyhlásenie predčasných volieb.

Poľský premiér Donald Tusk pripustil, že by škandál so zverejneným odpočúvaním vysokých poľských predstaviteľov mohol viesť k predčasným parlamentným voľbám.

Tusk túto možnosť až doteraz odmietal. Možnosť predčasných volieb prvýkrát pripustil aj prezident Bronislaw Komorowski.

Odvolanie vlády

Časopis Wprost cez víkend zverejnil prepis tajnej nahrávky z rozhovorov, pri ktorom guvernér poľskej centrálnej banky Marek Belka minulý rok v lete ministrovi vnútra Bartlomiejovi Sienkiewiczovi sľuboval pomoc vláde pri financovaní deficitu. Túto pomoc podmieňoval odvolaním vtedajšieho ministra financií.

Opozícia v reakcii na článok Wprostu ihneď vyzvala k odvolaniu ministra i k demisii celej vlády. Tusk oboje odmietol a poukázal na to, že záznam neobsahuje žiadne dôkazy o porušení zákona.

Politická kríza

Na tlačovej konferencii vo štvrtok premiér vyhlásil, že predčasné voľby budú pravdepodobne nevyhnutné v prípade, že sa prehĺbi politická kríza a nedôvera verejnosti.

Prezident Komorowski usúdil, že by sa mali vyhlásiť predčasné voľby, ak sa vláde nepodarí vyriešiť zložitú situáciu normálnymi prostriedkami.

Policajná brutalita

Tusk vyzval časopis Wprost, aby zverejnil všetky tajné nahrávky súkromných rozhovorov niektorých predstaviteľov, ktoré má v archíve. Premiér sa domnieva, že ak sa všetko nezverejní, vláda bude zraniteľná voči politickým tlakom.

Polícia a prokurátori v stredu večer vtrhli do sídla časopisu Wprost. Prítomný šéf vydania kládol silný odpor, preto predstavitelia štátu odišli. Sylwester Latkowski odmietol odovzdať záznam, ktorého vyhotovenie v jednej z varšavských reštaurácií vyšetrujú ako trestný čin.

V živom televíznom prenose z miesta zásahu povedal, že od neho požadovali vydanie prenosného počítača a pamäťového kľúča. Latkowski tvrdí, že agenti mu v snahe zmocniť sa zariadení vykrútili ruku.

Prví podozriví

Tusk akciu potvrdil a ľutoval, že pri prehliadke došlo k incidentu. Vyzval médiá, aby justícii pomohli identifikovať zločinca, ktorý za nelegálnymi odposluchmi stojí.

Prokuratúra zahájila vyšetrovanie s cieľom identifikovať autorov zvukového záznamu. Úrad pre vnútornú bezpečnosť podľa médií údajne zadržal prvých podozrivých.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy