Jasno
18°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Do Iraku dorazili špeciálne americké jednotky
Zdielať na

Do Iraku dorazili špeciálne americké jednotky

BAGDAD / Americké ministerstvo potvrdilo príchod armádnych poradcov do Iraku. Špeciálne jednotky budú pomáhať v boji proti islamistom z ISIL. Minister zahraničných vecí USA vyzval irackých Kurdov, aby poskytli podporu politickému vedeniu krajiny. Správu priniesla britská BBC.

Tím poradcov sa skladá z členov amerických špeciálnych jednotiek. Štyridsať z nich bude podľa Pentagonu pôsobiť priamo v bojových líniách, ďalších deväťdesiat má za úlohu riadiť operačné centrum v Bagdade, píše britská BBC.

Obamova administratíva pripomenula, že žiadny z poradcov nebude nasadený do bojových akcií. Majú slúžiť ako strategická podpora pre irackých vojakov.

Situácia na irackých hraniciach:

Ďalšie štyri tímy špeciálnych jednotiek majú prísť v nasledujúcich dňoch. Američania majú v pláne až 35 prieskumných letov, ktoré majú Iračanom poskytnúť informácie vedúce k potlačeniu povstalcov.

Kľúčová návšteva

Americký minister zahraničných vecí John Kerry na severe Iraku rokoval s predstaviteľmi miestnych Kurdov. Vyzval ich, aby zabránili rozštiepeniu Iraku a vojensky podporili velenie v Bagdade.

SITA

Pomoc sa podľa Kerryho nemá odohrávať iba v rovine poskytnutia dobre vycvičených vojakov. Kurdi by sa mohli zapojiť aj do celoštátnej politiky a formovať novú vládu.

Kerryho návšteva Kurdistanu je podľa zahraničných pozorovateľov jedným z kľúčových bodov v stabilizácii situácie v Iraku.

Koniec mandátu

Podľa nepísaného pravidla pri obsadzovaní irackých vysokých úradov je prezidentom volený Kurd, vláde predsedá šíita a parlament vedie sunnita.

Súčasným prezidentom je Džalál Talabání, ktorý je dlhodobo chorý. Jeho druhý mandát mu tento rok skončí. Tretíkrát byť zvolený nemôže.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy