Oblačno
18°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Liečiteľ zabil dievčatko. Rodičia sa báli kliatby, mlčali
Zdielať na

Liečiteľ zabil dievčatko. Rodičia sa báli kliatby, mlčali

VARŠAVA / Len niečo cez tri kilogramy. Toľko vážila polročná Magdaléna, ktorá zomrela pred mesiacom. Polícia predpokladala, že jej smrť zavinili rodičia. Teraz sa objavili indície, ktoré smerujú k ľudovému liečiteľovi.

Liečiteľa navštevovali rodičia s dievčatkom a nariadil hladovku. Po smrti pacienta sa rodičom vyhrážal, že ich prekľaje. Rodiča polícii tvrdili, že bola veľmi chorá a že ju chodili liečiť na Slovensko.

"Dali ju do starostlivosti miestneho liečiteľa, ktorého všetci v obci nazývali božím človekom. Liečil ľudí predovšetkým modlitbou, hladom a vodou," uviedla hovorkyňa miestnej polície Katarzyna Cislo.

Smrť u liečiteľa

Magda po trojmesačnej kúre u liečiteľa zomrela. Rodičia malej Magdy sa počas výsluchu priznali, že dieťa zomrelo ešte v dome ľudového liečiteľa.

Ten im ale pod hrozbou použitia mágie zakázal o tom hovoriť. "Báli sa toho človeka, pretože sa im vyhrážal, že dokáže nielen liečiť, ale aj prekliať. Momentálne to vyšetrujeme," uviedol prokurátor Piotr Kosmaty.

"Nevylučujeme, že ho obviníme z trestného činu neposkytnutia pomoci osobe v bezprostrednom ohrození života," dodal prokurátor.

"Je to veľmi dobrá rodina, veriaca rodina. Rodičia sú mladí, vzdelaní ľudia. Neverím, že by nechali dieťa len tak vyhladovať," myslí si suseda.

Podľahli zastrašovaniu

Otec malého dievčatka pracoval na Slovensku a dodával tovar rôznym firmám. Záhadou ostáva, ako mohli dvaja vysokoškolskí vzdelaní rodičia podľahnúť takémuto zastrašovaniu.

"Nie stále racionálne si vieme vysvetliť niektoré javy. Nakoniec aj medicína nie všetko vie vyliečiť, doliečiť a preto sme náchylní veriť nie celkom kvalitným alternatívnym liečiteľom," hovorí psychologička Mária Gažiová.

"Je legislatíva, ktorá zabezpečuje deťom štandardnú zdravotnú starostlivosť. Rodičia sú povinní deťom dopriať túto starostlivosť. Deti na to majú právo," uviedla detská lekárka Darina Almanová.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy