Zatiahnuté
15°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Pedofilný kňaz mal zneužiť stovky miništrantov! Viedol si denník
Zdielať na

Pedofilný kňaz mal zneužiť stovky miništrantov! Viedol si denník

VARŠAVA / Desiatky miništrantov a stovky pohlavných zneužití – takúto šokujúcu informáciu priniesli poľské médiá. Katolícky kňaz Gregor mal pred viac ako desaťročím zneužívať deti v miestnom kostole. Šokujúce je, že o všetkom si viedol podrobné záznamy. Polícia ho v utorok podvečer zadržala.

Viedol si denníček!

Šesťdesiatpäťročný kňaz z Tarchomina mal ešte v rokoch 2000 a 2001 zneužívať miništrantov vo svojom kostole. Kauza sa prevalila po tom, ako médiám jeden z bývalých miništrantov rozpovedal svoj príbeh. Tvrdil, že to, čo sa dialo jemu, robil kňaz aj desiatkam ďalších miništrantov.

Po troch rokoch vyšetrovania kňaza v utorok večer nakoniec polícia zadržala. "Kňaza sme obvinili z trestného činu pohlavného zneužívania maloletého a takzvaných iných sexuálnych činností," ozrejmil prokurátor Artur Orlowski.

Kňaz si pritom robil o sexuálnych stykoch s miništrantmi podrobné záznamy. Do svojho malého notesu si totiž k ich menu vždy po pohlavnom styku pripísal malý krížik. A tých tam majú byť údajne stovky.

Kňazovi hrozí 12-ročný trest

Zarážajúce je, že kňaz vykonával svoje kňazské povinnosti a slúžil omše až do roku 2011, kedy na prípad prvýkrát upozornili poľské médiá. Poľská katolícka cirkev sa ale bráni, že kňaza určite neochraňovala ani nič netajila.

"Predstavitelia kúrie aj biskup sa stretli s poškodenými a ponúkli im pomoc. S prokuratúrou sme celý čas spolupracovali a budeme až kým sa celá správa nevyšetrí," povedal hovorca Varšavsko-Pražskej diecézy Mateusz Dzieduszycki.

V prípade dokázania viny hrozí kňazovi maximálne 12-ročný trest. V Poľsku ale nejde o prvý škandál tohto typu a to má dopad aj na mienku veriacich o cirkvi.

Téme sa venuje reportér Peter Dzurilla. INFORMÁCIE ONLINE TU.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy