Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Rusi začali manévre na hraniciach s Poľskom a Litvou
Zdielať na

Rusi začali manévre na hraniciach s Poľskom a Litvou

VILNIUS / Ruská armáda zahájila mohutné manévre na hraniciach s Poľskom a Litvou. Podľa ruského ministerstva obrany ide o reakciu na sériu cvičení vojsk Severoatlantickej aliancie na východe Európy, píše server rfel.org.

Presnú údaje o rozsahu ruských manévrov nie sú k dispozícii. Podľa informácií ruského velenia sú porovnateľné s vojenským cvičením, ktoré aliančné jednotky usporiadali v Poľsku a pobaltských krajinách. Ide o cvičenia NATO Saber Strike-2014 a Baltops-2014.

K brehom Baltského mora v Kaliningradskej oblasti povolalo ruské velenie 24 bojových lodí. Na letisko v Kaliningrade a ďalších mestách boli prevelené lietadlá Su-27 a Su-34. Nad Baltským morom prebehne nácvik lietadiel. V centrálnej časti Ruska budú zaistené vzdušné podpory pripravené diaľkové bombardéry Tu-22.

Manévrov NATO Saber Strike sa podľa aliančného velenia v Litve, Lotyššku a Estónsku zúčastňuje 4 700 vojakov z desiatich spojeneckých krajín.

Rastúce napätie

Napätie okolo Ukrajiny panuje aj na diplomatickej pôde. Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov vyhlásil, že Rusko neplánuje na východ Ukrajiny poslať mierové sily.

Moskva podľa Lavrova na pôde Rady bezpečnosti OSN navrhne rezolúciu, ktorá vyzve k zastaveniu bojov. "Stále väčšie znepokojenie vyvoláva fakt, že úsilie o zastavenie konfliktu a ukončenie ukrajinskej trestnej operácie k ničomu neviedlo," dodal ruský minister.

Z najrizikovejších oblastí Ukrajiny evakuovali stovky ukrajinských žien a detí. Pozrite si priloženú reportáž:

Moskva žiada okamžité vyšetrenie správ o údajnom použití zápalných bômb ukrajinskou armádou. Tieto informácie z východoukrajinského Slavjansku rozšírili ruské médiá s odvolaním na správy povstalcov. Ukrajinské velenie správy o použití zápalných bômb poprelo.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy