Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Zatkli lídra východoukrajinských rebelov
Zdielať na

Zatkli lídra východoukrajinských rebelov

SLAVJANSK / Jeden z vodcov východoukrajinských separatistov Vjačeslav Ponomarjov bol zatknutý a zbavený funkcie ľudového starostu Slavjanska. Dôvod zatiaľ nie je známy. Nástupcom Ponomarjova sa stal Vladimir Pavlenko.

Bývalý riaditeľ textilného závodu a majiteľ továrne na výrobu toaletných mydiel Vjačeslav Ponomarjov sa stal ústrednou postavou radikálneho krídla východoukrajinských separatistov.

Po zvolení nového ukrajinského prezidenta Petra Porošenka dramaticky odmietol akékoľvek výzvy k zmieru s Kyjevom a Porošenka označil za diablovho veľvyslanca.

"Nový prezident je monštrum, ktoré sa ukrýva pod nevinnou maskou čokoládového zajačika," povedal Ponomarjov s narážkou na reťaze čokoládovní Roshen, ktoré prezident vlastní.

Nikto nič netuší

Ľudovým starostom sa stal Ponomarjov v polovici apríla po útoku separatistov na slavjansku kanceláriu ukrajinskej tajnej služby SBU. Pár dní nato si vyslúžil záujem médií, keď jeho ľudia zadržali skupinu zahraničných pozorovateľov. Tí na východe Ukrajiny plnili zvláštnu vojenskú misiu pod patronátom Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe.

Z najrizikovejších oblastí evakuovali stovky ukrajinských žien a detí. Pozrite si priloženú reportáž:

Vedúci predstavitelia povstaleckej Doneckej ľudovej republiky o výmene starostu nevedia. Spojenie so Slavjanskom, ktorý je obkľúčený ukrajinskou armádiu, je prakticky nulové.

Stotisícový Slavjansk je v kritickej situácii. Streľba ukrajinskej armády podľa povstalcov zrovnala so zemou polovicu domov. Sú prerušené dodávky elektriny, vody a plynu. Vystrašené rodiny hľadajú cestu, ako sa dostať z mesta preč.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy