Polojasno
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Nad Slavjanskom sa ozývajú výbuchy, úrady sú pod paľbou
Zdielať na

Nad Slavjanskom sa ozývajú výbuchy, úrady sú pod paľbou

SLAVJANSK / Delostrelectvo atakuje administratívne budovy v Slavjansku na východe Ukrajiny. Terčom útoku sa stala budova ukrajinskej bezpečnostnej služby SBU, polície a výkonného výboru, ktoré sú v rukách povstalcov. V meste boli zničené aj dve čerpacie stanice.

Strieľa sa v Slavjansku a jeho okolí. Ostreľovanie si podľa povstalcov vyžiadalo obete aj medzi civilistami, presné čísla rebeli neuvádzajú.

Ukrajina proti ľudu

Šéf Bezpečnostnej rady ruského prezidenta Nikolaj Patrušev obvinil ukrajinskú vládu z likvidácie vlastného ľudu. Ukrajinské vojenské ťaženie proti povstalcom na východe Ukrajiny musí podľa neho okamžite skončiť.

Moskva, vrátane Prezidenta Vladimira Putina, opakovane vyzýva na zastavenie trestnej operácie.

Kyjev však vyhlasuje, že protiteroristická akcia potrvá až do kapitulácie proruských povstalcov alebo do ich úplnéj porážky.

Boje na východe Ukrajiny si vyžiadali zatiaľ neurčený počet obetí.

Z najrizikovejších oblastí evakuovali stovky ukrajinských žien a deti, pozrite si reportáž:

Strieľať sa malo aj zo soboty na nedeľu v Slavjansku a jeho okolí. Mesto v doneckej oblasti údajne ostreľovala armáda.

"Poukazuje to na agresívne zámery prezidenta Porošenka voči nám," vyhlásil jeden z povstaleckých vodcov Miroslav Rudenko. "Odmieta s nami hovoriť diplomaticky. To samozrejme komplikuje mierové riešenia," hovorí Rudenko.

Porošenko v sobotu oficiálne prevzal prezidentský úrad. Počas inauguračného prejavu vyhlásil, že chce mier a chystá na východ krajinym ktorý ovládajú separatisti, prísť s mierovým plánom.

Vyzval ale súčasných povstalcov, aby zložili zbrane, a ponúkol im amnestiu.

Pozrite si inauguráciu Petra Porošenka do prezidentského úradu:

Zajatí Česi

Rudenko okrem toho vyhlásil, že rebeli zajali viacerých zahraničných žoldnierov, medzi ktorými sú aj českí občania. České úrady však doposiaľ o žiadnych zajatcov nevedia.

Hovorkyňa českej diplomacie správy o zadržaných žoldnieroch zatiaľ nevie potvrdiť. "Počujem niečo takéto prvýkrát," povedala hovorkyňa Johana Grohová.

Ani české ministerstvo obrany o zajatých vojakoch nevie, Podľa hovorcu rezortu sa v momentálne žiadny český vojak nezúčastňuje pozorovateľskej misie na Ukrajine.

Rovnako je n tom aj česká kontrarozviedka, ktorá nemá informácie o českých žoldnieroch na Ukrajine. "Našou prioritou je starať sa o bezpečnosť Českej republiky. Predvídať riziká, ktoré by mohli vzniknúť, a ktoré by mohli ohroziť náš štát. O tom, že by nejakí Česi opustili republiku s viditeľným zámerom zúčastniť sa bojov na Ukrajine nemáme informácie," informoval hovorca Bezpečnostnej informačnej služby Jan Šubrt.

Medzi zajatcami boli podľa rebela Rudenka, ktorý sa označuje za miestopredsedu vlády nikým neuznanej doneckej ľudovej republiky, muži afrického vzhľadu, občania Česka a Poľska.

Dvesto zajatcov

Donecký gubernátor Serhij Taruta v piatok uviedol, že rebeli držia v zajatí viac ako dvesto ľudí z rôznych krajín.

Ukrajinské úrady už veľakrát popreli tvrdenia rebelov, že vládne sily využívajú zahraničných žoldnierov na potlačenie povstania.

"Prítomnosť českých žoldnierov na Ukrajine by ma vôbec neprekvapila, ale žiadne informácie o tom nemám," povedal bývalý náčelník Vojenskej spravodajskej služby Českej republiky Ándor Šándor. "Určite je množstvo ľudí, ktorí dávnejšie pôsobili v špeciálnych jednotkách a potom odišli do bezpečnostných agentúr. Na Ukrajinu sa potom mohli vydať ako dobrovoľníci, čo je samozrejme na každého individuálnom rozhodnutí. V Sýrii je 12 tisíc bojovníkov zo zahraničia, takže aj na Ukrajine môžu byť nejakí," dodal Šándor.

Nezvestní pozorovatelia

Z Ukrajiny prišlo v posledných týždňoch niekoľko správ o zadržaných účastníkoch zahraničných pozorovacích misií.

Momentálne Agentúra pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe vie o dvoch nezvestných tímoch.  Jedna skupina, v ktorej sú pozorovatelia zo Švajčiarska, Estónska, Turecka a Dánska zmizla v Doneckej oblasti 26. mája a druhý tím, ktorí pôsobí v Luhanskej oblasti je nezvestný od 29. mája.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy