Oblačno
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Vyjednávači sa zhodli na mierovom pláne
Zdielať na

Vyjednávači sa zhodli na mierovom pláne

KYJEV / Ukrajinský minister zahraničných vecí ohlásil obojstrannú zhodu medzi Moskvou nad kľúčovými časťami plánu prezidenta Porošenka na ukončenie násilia na východe krajiny. Informáciu priniesla agentúra Reuters.

Rokovania o mieri trvajú druhý deň. Ľady medzi novým ukrajinským prezidentom Petrom Porošenkom a jeho ruským kolegom Vladimirom Putinom prelomilo krátke stretnutie počas osláv 70. výročia vylodenia spojencov v Normandii.

Ukrajinské ministerstvo zahraničných vecí oznámilo, že sa kontaktná skupina počas posledných dvoch dní zúčastnila troch rokovaní, na ktorých preberala plán prezidenta Porošenka na ukončenie bojov na východe krajiny, píše Reuters.

Prvýkrát od začiatku krízy

Ukrajinská diplomacia uviedla, že strany dosiahli vzájomné porozumenie ohľadom kľúčových fázi plánu a priorít, ktoré majú prispieť k deeskalácii situácie v Doneckej a Luhanskej oblasti.

Z najrizikovejších oblastí evakuovali stovky ukrajinských žien a detí. Pozrite si priloženú reportáž:

Podľa nemeckého ministra zahraničných vecí Franka-Waltera Steinmeiera sa prvýkrát od začiatku niekoľkomesačného riešenia ukrajinského konfliktu objavilo slabé svetlo na konci tunela.

Múdre rozhodnutie a mier

Úradujúci minister obrany Mychajlo Koval počas návštevy vojenskej nemocnice tvrdil, že proces prerušenia ozbrojeného konfliktu na východe krajiny pokračuje. V blízkej budúcnosti možno očakávať múdre rozhodnutie a mier.

Boje by podľa slov Porošenka mali utíchnuť tento týždeň. Separatisti ale podľa ruských médií zareagovali na prezidentove slová s nedôverou.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy