Polojasno
17°
Bratislava
Florián
4.5.2024
V Chorvátsku natrafíte na slovenských policajtov. Budú pomáhať našincom
Zdielať na

V Chorvátsku natrafíte na slovenských policajtov. Budú pomáhať našincom

CRIKVENICA, MAKARSKÁ RIVIÉRA / Blíži sa dovolenková sezóna v najobľúbenejšej destinácii Slovákov - v Chorvátsku. Slovenská polícia bude k dispozícii našincom pri Jadrane aj v tejto sezóne.

48 policajtov

V rámci medzinárodného projektu sa v Chorvátsku doposiaľ vystriedalo 48 slovenských policajtov, aby boli počas sezóny nápomocní slovenským turistom. V Chorvátsku ale nemajú žiadne právomoci.

Od 1. júla do konca augusta budú našincom nápomocní slovenskí policajti v Crikvenci a na Makarskej riviére. Zastihnuteľní budú 24 hodín denne na čísle +385 99 7201 002 v Crikvenici a +385 99 7201 001 na Makarskej riviére.

Policajti môžu byť nápomocní predovšetkým tlmočením a radami. "Za minulý rok evidujú policajti 8 000 dopravných nehôd, pri ktorých boli účastníci cudzinci. Z toho bolo 9 Slovákov ľahko zranených a 21 ťažko zranených. Jeden Slovák pri nehode zomrel," ozrejmuje Andrea Dobiášová, hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Slovenskej republiky. 

Na cestách sa oplatí dodržiavať disciplínu. Pokuty bývajú nielen vysoké, ale dokonca hrozí trest odňatia slobody. "Ak priestupca nezaplatí za priestupok pokutu v určenej lehote, trest sa automaticky zamieňa za trest odňatia slobody," doplnila Dobiášová.

Konzuláty v Záhrebe a Splite

Nápomocní môžu byť aj konzuli slovenských zastupiteľských úradov v Záhrebe a v Splite. Počas minuloročnej sezóny pomohli až 161 dovolenkujúcim.

"V niektorých prípadoch konzul viackrát navštívil slovenských občanov, ktorí boli po ťažkej dopravnej nehode hospitalizovaní v Záhrebe. V prípade úmrtia pomáhal zosnulej rodine pri prevoze na Slovensko," ozrejmuje Boris Grendel, hovorca Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky.

Každoročne sa stáva, že Slováci stratia pas či občiansky preukaz. Mnohí stratia všetky doklady. "Len minulý rok vydalo ministerstvo 65 náhradných dokladov," konštatuje Grendel.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy