Oblačno
13°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Ukrajinskí politici si sadnú za okrúhly stôl, bez separatistov
Zdielať na

Ukrajinskí politici si sadnú za okrúhly stôl, bez separatistov

KYJEV / V sídle ukrajinského parlamentu v Kyjeve má v stredu začať stretnutie pri okrúhlom stole. Obsahom rokovania bude riešenie vnútropolitickej krízy a zachovanie jednoty krajiny. Zúčastniť sa majú zástupcovia vlády a občianske spoločnosti, ako aj bývalí prezidenti. Pozvánky nedostali proruskí povstalci z východu krajiny.

Moskva dialóg odsudzuje

Moskva pokus o dialóg dopredu odsudzuje ako nedostatočný a volá po zahájení "širokého národného dialógu s účasťou všetkých síl a regiónov" o novej ústave, ktorá by zabránila hroziacej katastrofe.

Trvá tiež na okamžitom zastavení vojenskej operácie proti "civilistom" v Doneckej a Luhanskej oblasti, ovládaných separatistami. Tí tiež v utorkovej potýčke pri Kramatorsku zabili sedem ukrajinských vojakov, sami stratili jediného človeka.

Doterajšie ukrajinské pokusy o potlačenie povstania neviedli k úspechu, naopak separatistom sa podarilo v nedeľu usporiadať referendum o samostatnosti.

Podpora povstalcov

Kyjev obviňuje Moskvu, že neplní ženevské dohody o urovnaní krízy a podporuje povstalcov, aby zabránila usporiadaniu prezidentských volieb a  mohla ovládnuť ešte väčší kus ukrajinského územia.

Za rýchle začatie rozhovorov medzi prozápadnou kyjevskou vládou a proruskými separatistami je aj nemecký minister zahraničia Frank-Walter Steinmeier. Ten sa pokúša sprostredkovať dialóg medzi oboma stranami tak, aby sa mohli konať prezidentské voľby plánované na 25. mája.

Kyjev si sľubuje, že voľby by mohli znovu zjednotiť krajinu okolo nového, demokraticky vybraného vedenia. Rebeli však voľby odmietajú.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy