Skoro jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Rusi sa vrátili na Červené námestie po 23 rokoch
Zdielať na

Rusi sa vrátili na Červené námestie po 23 rokoch

MOSKVA / Rusko vo štvrtok v zorganizovalo masové prvomájové oslavy na moskovskom Červenom námestí, ktoré sa tam uskutočnili vôbec prvýkrát od pádu bývalého Sovietskeho zväzu.

Putin na oslavách chýbal

Obyvatelia okrem práce na demonštrácii oslavovali aj odtrhnutie Krymu od Ukrajiny a jeho pripojenie k Rusku. Tisícky odborárov tiež mávali ruskými vlajkami ale aj zástavami s vyobrazeným symbolom strany Jednotné Rusko prezidenta Vladimira Putina. V rukách mali transparenty s nápismi ako Som hrdý na svoju krajinu, alebo Putin má pravdu.

Putin sa na rozdiel od sovietskych lídrov, ktorí na prvomájové oslavy v minulosti osobne dohliadali z priľahlého mauzólea, nezúčastnil. V Kremli však piatim robotníkom odovzdal medailu "Hrdinu práce". Tradíciu udeľovania tohto ocenenia začal ešte bývalý sovietsky líder Josif Stalin a Putin ju obnovil len pred niekoľkými rokmi.

Demonštrácie proti zdražovaniu

Prvomájové oslavy v Moskve aj v ďalších ruských mestách prebiehali aj po páde ZSSR v roku 1991, nikdy sa tak ale neudialo na tamojšom hlavnom Červenom námestí. Odhady počtu účastníkov tohtoročných osláv sa množia - moskovský starosta Sergej Sobjanin hovorí až o 100-tisíc ľuďoch.

Prvomájový sprievod v Moskve. Pozrite si priložené video:

Posledný sovietsky prvomájový sprievod zažilo moskovské Červené námestie v roku 1990. O rok neskôr sa tu demonštrovalo proti zdražovaniu. Od tých čias sa akcie presunuli ďalej od Kremľa.

Čapovaná sóda, pionieri...

Prvomájového sprievodu sa Putin zúčastnil v roku 2012 iba pár dní pred svojim návratom do prezidentského úradu, v ktorom sa ujal tretieho mandátu. Do sprievodu vtedy vyrazil v spoločnosti vtedajšieho prezidenta a súčasného premiéra Dmitrija Medvedeva.

Ešte viac "retro" oslavy sú v Leninovom rodnom meste v Uljanovsku, kde usporiadtelia skrášlili mestský park v štýle neskoršieho ZSSR s dobovými transparentami, stánkami s čapovanou sódou a oddielom pionierov.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy