Skoro jasno
11°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Stav najvyššieho ohrozenia na Ukrajine, Kyjev zavádza brannú povinnosť
Zdielať na

Stav najvyššieho ohrozenia na Ukrajine, Kyjev zavádza brannú povinnosť

KYJEV / Úradujúci ukrajinský prezident Oleksander Turčynov podpísal kvôli zhoršujúcej sa bezpečnostnej situácii dekrét obnovujúci brannú povinnosť. Nepokoje na Ukrajine sa neustále stupňujú. Správu priniesol britský denník The Daily Mail.

Kamene a zápalné fľaše

Vyhláška stanovuje, že vzhľadom k ďalšiemu zhoršeniu sociálno-politickej situácie na východe a juhu Ukrajiny a zjavne rastúcej agresii ilegálnych proruských jednotiek, obsadzovania štátnych budov a ďalších vojenských útvarov, sa zavádza branná povinnosť vojenskej služby pre všetkých mužov starších ako 18 a mladších ako 25 rokov.

Prvý máj priniesol na východe Ukrajiny ďalšie násilie. Vyše tisícový dav vyzbrojený kameňmi a zápalnými fľašami podľa agentúry Interfax vnikol do sídla doneckej prokuratúry. Policajtov, ktorí sa museli vzdať, demonštranti zbili.

Rozzúrený dav

Dav proruských aktivistov sa zmocnil budovy štátneho zastupiteľstva v Donecku. Podľa zahraničných reportérov v budove hľadali zbrane. Keď ich nenašli, začali z okien vyhadzovať úradné dokumenty. Interfax uviedol, že išlo pravdepodobne o trestné záznamy.

Podľa novinára Jamesa Matesa z britskej stanice ITV demonštranti donútili poriadkové sily, aby im odovzdali všetku výstroj. "Porazených poriadkových policajtov odvádzajú jedného po druhom. Rozzúrený dav im nadáva do fašistov a ženie ich uličkou," napísal Mates na Twitter.

V rukách rebelov

Vodca proruských separatistov vo východoukrajinskom meste Slavjansk Vjačeslav Ponomarjov schladil očakávania ohľadom prepustenia vojenských inšpektorov, ktorých zadržiavajú radikáli. Uviedol, že oslobodenie sa neuskutoční ani v stredu ani vo štvrtok. Naviac poprel, že by do situácie okolo rukojemníkov akokoľvek zasahoval ruský prezident Vladimir Putin.

Radnice v meste Horlivka sa zmocnila skupina približne 20 ozbrojencov v maskovacích uniformách. Neskôr list oznámil, že radnica vo viac než stotisícovom Alčevsku, ležiacom medzi Luhanskom a Doneckom, je taktiež v rukách separatistov.

Do práce sa nedostali

Podľa miestnych zdrojov v Horlivke ľudia vyzbrojení automatickými zbraňami prišli k mestskej rade okolo piatej hodiny ráno (04:00 SEČ). O tri hodiny neskôr boli ozbrojenci vo vnútri budovy a strážili všetky vchody.

"Prišli sme do práce ako vždy, ale do budovy sme sa už nedostali. Vchod strážili ozbrojenci," citoval denník Kyjev Post zdroje z vedenia radnice. Svedkovia potvrdili i obsadenie sídla mestskej polície.

Stav pohotovosti

Skupina 30tich proruských aktivistov vtrhla aj na radnicu Alčevska. Podľa očitých svedkov neboli útočníci ozbrojení, ale správali sa agresívne. Podobné akcie sa odohrávajú i v ďalších mestách v rámci príprav separatistov na referendum o odtrhnutí Luhanskej oblasti od Ukrajiny, ktoré je naplánované na 11. mája.

Úradujúci prezident Oleksander Turčynov v stredu oznámil, že ozbrojené sily Ukrajiny sú v stave plnej bojovej pohotovosti kvôli hrozbe vojny s Ruskom, píše agentúra Interfax.

Okamžité nasadenie

Prezident vyzval všetky regióny, aby sa pripojili k obrane krajiny. Pripomenul, že bol vydaný príkaz k vytvoreniu práporov územnej obrany v každom regióne. "Musíme mať možnosť v prípade ohrozenia operatívne tieto jednotky premiestňovať k podpore iných oblastí," poznamenal.

130-tisíc vojakov ukrajinskej armády musí byť pripravených k okamžitému nasadeniu. Na rozdiel od bežného režimu nesmú opustiť základne a časť z nich môže zaujať pozície na strategických miestach. Okrem stáleho vojska má Kyjev k dispozícii ešte milión mužov v zálohe. Tých by nasadil v prípade mobilizácie, teda pokiaľ by sa konflikt uskutočnil. Vznikla tiež horúca linka, na ktorej sa môžu hlásiť dobrovoľníci so skúsenosťami v armáde alebo polícii.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy