Oblačno
17°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Rusi stiahli vojakov z ukrajinskej hranice
Zdielať na

Rusi stiahli vojakov z ukrajinskej hranice

MOSKVA / Ruská armáda stiahla do kasární svoje jednotky, ktoré v minulých dňoch povolala na cvičenie v blízkosti ukrajinských hraníc. V telefonickom rozhovore to oznámil ruský minister obrany Sergej Šojgu americkému kolegovi Chuckovi Hagelovi.

Obavy z ukrajinského útoku

Dôvodom ruských manévrov bolo podľa Šoguja nebezpečie, že ukrajinská armáda použije silu proti ruskojazyčnému obyvateľstvu na východe Ukrajiny.

Ruský minister obvinil kyjevské vedenie, že pod zámienkou boja proti terorizmu vyslalo na východ zeme 15 000 vojakov s 80-mi tankami, 160-mi bojovnými vozidlami a 60-mi delami a mínometmi. Rusko podľa Šojgua bolo nútené povolať nové vojenské jednotky na cvičenie pri ukrajinských hraniciach.

40 000 vojakov na hranici s Ukrajinou

Akonáhle Kyjev oznámil, že ozbrojené sily proti civilnému obyvateľstvu nepoužije, Rusko vraj vrátilo cvičné jednotky do kasární. Podľa západných zdrojov ruská armáda pri hraniciach s Ukrajinou udržuje armádny zbor o sile zhruba 40 000 mužov.

Šojgu sa podľa agentúry Interfax zároveň sťažoval na "bezprecedentné" posilňovanie jednotiek NATO v blízkosti ruského územia. Upozornil, že sústreďovanie vojenskej sily neďaleko od hraníc Ruskej federácie vedúce kruhy NATO doprevádzajú komentármi o potrebe "zadžovania" ruského vplyvu. Uvoľnenie napätia okolo Ukrajiny podľa ruského ministra neprispieva ani "protiruská hystéria" v západných médiách.

Európska únia a USA uvalili kvôli Ukrajine protiruské sankcie, pozrite si reportáž:

Hodinový rozhovor

Podľa prehlásenia Pentagonu ministri v obsiahlom rozhovore jednali o situácii na Ukrajine asi hodinu. Šojgu Hagela znova uistil, že ruská armáda nemá v úmysle vstúpiť na ukrajinské územie.

Šéf Pentagonu ruskému kolegovi pripomenul, že Kyjev má právo na svojom území urobiť poriadok a dbať na bezpečie svojich obyvateľov.

Hagel pri tejto príležitosti intervenoval za oslobodenie skupiny európskych vojenských pozorovateľov, ktorých proruskí vzbúrenci väznia od minulého piatka vo východoeurópskom Slavjansku. Zároveň požiadal Šojgua, aby sa prihovoril za ich prepustenie.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy