Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Separatisti zadržali pozorovateľov OBSE, považujú ich za špiónov
Zdielať na

Separatisti zadržali pozorovateľov OBSE, považujú ich za špiónov

WASHINGTON/SOUL / Zadržaných zástupcov medzinárodnej misie Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE), medzi ktorými je aj Čech, považujú proruskí separatisti za špiónov NATO. Prehlásil to predstaviteľ vzbúrencov na východe Ukrajiny Denis Pušilin.

Vodca separatistov: Sú to vojnoví zajatci

Skupina, ktorú ozbrojenci zadržali v piatok vo východoukrajinskom Slavjansku, sa podľa Pušilina dostane na slobodu len výmenou za iných zajatcov. "Včera (v piatok) sme zadržali špiónov NATO," povedal Pušilin. "Tí ľudia z OBSE nebudú prepustení, vymením ich za našich, ktorí sú vo väzení."

"Nie sú rukojemníci, ale vojnoví zajatci," povedal už skôr podľa agentúry APA ďalší z vodcov separatistov Vjačeslav Ponomarjov, ktorý je zároveň samozvaným starostom Slavjanska. Ten v piatok prehlásil, že v skupine pozorovateľov bol vojenský špión najatý ukrajinskou vládou.

Zásah proti inšpektorom označilo ukrajinské ministerstvo zahraničia za ďalší dôkaz, že ozbrojenci na východe Ukrajiny nie sú mierumilovní demonštranti ako tvrdí Moskva, ale teroristi.

OBSE už v piatok na Twitteri upresnila, že zadržaní boli vojenskí pozorovatelia zo zvláštneho tímu pre kontrolu odzbrojenia podľa Viedenské dokumentu z roku 2011. na Ukrajine ešte súčasne pôsobí misia civilných pozorovateľov.

Má ísť o 14 ľudí

Zadržanú skupinu, ktorú vedie Nemecko, tvoria podľa OBSE traja nemeckí vojaci, nemecký prekladateľ, vojenskí zástupcovia z Čiech, Poľska, Švédska a Dánska. Ozbrojenci zajali taktiež päť ukrajinských vojakov, ktorí medzinárodný tím doprevádzali.

V zajatí by teda malo byť 14 ľudí. Či je to skutočne tak, nie je zatiaľ jasné. Nemecká televízia n-tv s odvolaním na separatistov informovala o 12-ich zadržiavaných, iné médiá zase hovoria o trinástich.

Nemecké ministerstvo zahraničia zriadilo vo východoukrajinskom Donecku krízový štáb, ktorý sa snaží povstalcov k prepusteniu pozorovateľov prinútiť diplomatickou cestou. Nemecké médiá to ale považujú za obtiažne riešenie.

Rozšírenie sankcií

Najvyšší predstavitelia krajín G7 sa dohodli na rýchlo rozšírení sankcií proti Rusku za jeho postoj k ukrajinskej krízy. Vyplýva to zo spoločného oznámenia G7 v Soule. Tam je momentálne na návšteve americký prezident Barack Obama.

Nové sankcie by mohli niektoré krajiny skupiny oznámiť už v pondelok. Podľa G7 ale stále zostáva možnosť diplomatického riešenia krízy. "Vzhľadom k naliehavej potrebe zaistiť priestor pre úspešné a kľudné demokratické hlasovanie v májových ukrajinských prezidentských voľbách sme sa zaviazali urobiť rýchle kroky k posilneniu cielených sankcií a opatrení, ktoré Rusku zvýšia náklady jeho krokov," píše sa v stanovisku G7.

Západné krajiny obviňujú Rusko, že nerobí nič pre naplnenie ženevskej dohody z minulého týždňa o odzbrojení radikálov na Ukrajine.

Zákaz vstupu do USA

Podobu nových sankcií G7 nešpecifikovala. Podľa zdrojov agentúry Reuters majú nové sankcie len rozširovať zoznam jednotlivcov a organizácií, ktorým bude zakázaný vstup a zmrazený majetok na území USA a krajinách únie.

G7 ale uviedla, že "pokračujú prípravy k širším koordinovaným sankciám, vrátane opatrení voči jednotlivým ekonomickým sektorom, pokiaľ si to okolnosti vyžiadajú."

Lídri G7 Rusku odkázali, že "dvere sú otvorené diplomatickému riešeniu krízy" na základe ženevskej dohody spred týždňa. Vyzvali Moskvu, aby sa k nim na tejto ceste pripojila.

Jeden z amerických činiteľov pre agentúru Reuters uviedol, že každá krajina G7 sa rozhodne sama, aké sankcie uplatní. Kroky síce budú koordinovať, nemusia byť ale totožné.

Svetoznámi Alexandrovci podporili Rusko a Putina, pozrite si reportáž:

Ekonomické sankcie

Americký prezident Barack Obama v piatok prehlásil, že USA a Európa pripravujú pôdu pre rozširovanie sankcií. Nové sankcie podľa neho majú postihnúť rôzne sektory ruskej ekonomiky. O možných sankciách šéf Bieleho domu hovoril cez telefón s vedúcimi predstaviteľmi Británie, Francúzska, Nemecka a Talianska.

Západní politici zároveň Moskve vysielajú signál, že takému vývoju sa dá predísť. V piatok sa zhodli, že Rusko v súlade so záväzkami, ktoré na seba zobralo minulý týždeň v Ženeve musí "prispieť k zmierneniu napätia (okolo Ukrajiny) tým, že prestane s provokatívnymi prehláseniami a so zastrašovacími manévrami."

Lavrov: USA prekrúcajú dohodu

Šéf ruskej diplomacie Sergej Lavrov ale trvá na tom, že je predovšetkým nutné zastaviť všetky akcie ukrajinskej armády a "ozbrojených radikálnych nacionalistov" na východe krajiny. Lavrov taktiež obvinil USA, že ženevskú dohodu prekrúcajú a kladú Moskve požiadavky nad jej rámec.

Rusko opakovane prehlasuje, že si vyhradzuje právno na Ukrajine zakročiť v prípade ohrozenia tamojšieho ruskojazyčného obyvateľstva. Ako jednu z možností predostrelo aj vyslanie svojich jednotiek ako "mierových síl OSN". Podľa Kyjeva sa v noci na zo štvrtka na piatok objavil pokus dostať na ukrajinské územie ruských vojakov s modrými prilbami a ich obrnené vozidlá natreté bielou farbou so znakmi OSN.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy