Oblačno
11°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Hrozí tretia svetová vojna, varuje Kyjev
Zdielať na

Hrozí tretia svetová vojna, varuje Kyjev

KYJEV / Skupiny ruských jednotiek sa počas manévrov zastavili iba kilometer od ukrajinských hraníc, ale zatiaľ ich neprekročili. Tvrdí to ukrajinský minister obrany Koval s tým, že vládne sily sú pripravené odraziť prípadnú agresiu. Na východe Ukrajiny došlo medzitým k ďalším násilnostiam: Pri granátovom útoku na kontrolné stanovište pri Odese sa zranilo päť ukrajinských vojakov. Pro-ruskí separatisti zrejme stoja aj za útokom na vojenský vrtuľník, ktorý po zásahu snajpera explodoval.

Stiahnutie vojsk

Predstavitelia piatich bývalých republík Sovietskeho zväzu v piatok vyzvali Rusko na stiahnutie svojich vojakov z oblastí pozdĺž hranice s Ukrajinou a podporili tiež konanie slobodných a spravodlivých prezidentských volieb na Ukrajine naplánovaných na 25. mája.

Urobili tak na záver dvojdňového stretnutia v Prahe, kde si pripomenuli piate výročie spustenia programu Východné partnerstvo EÚ. Iniciatíva zahŕňa Arménsko, Azerbajdžan, Bielorusko, Gruzínsko, Moldavsko a Ukrajinu, podujatie definované ako medzinárodná konferencia však Bielorusko bojkotovalo vzhľadom na skutočnosť, že tamojší prezident Alexander Lukašenko nedostal pozvánku.

Ukrajinský minister zahraničných vecí Andrij Deščycja v Prahe skritizoval rozhodnutie Ruska usporiadať pri vzájomnej hranici vojenské cvičenia v reakcii obnovenie zásahov ukrajinských síl proti separatistom na východe krajiny. Vyjadril zároveň odhodlanie "bojovať proti ruskému vojsku... ak vpadne na Ukrajinu".

Ukrajina je pripravená

Ukrajinský minister zahraničných vecí Andrij Deščycja kritizoval rozhodnutie Ruska usporiadať vojenské manévre na vzájomnej hranici. Deščycja zároveň vyjadril odhodlanie "bojovať s Ruskom" v prípade, že situácia bude ďalej eskalovať.

"Budeme bojovať s ruskou armádou... ak príde k invázii Ukrajiny," uviedol. "Ukrajinský ľud a ukrajinská armáda je na to pripravená. Ukrajina bude konfrontovať Rusko. Budeme brániť našu krajinu. Budeme brániť naše územie," vyhlásil dočasný šéf ukrajinskej diplomacie.

Hrozí vojna

Ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk v piatok varoval pred začatím tretej svetovej vojny v dôsledku "vojenskej a politickej" okupácie Ukrajiny.
"Svet ešte nezabudol na druhú svetovú vojnu, Rusko však už chce začať tretiu," uviedol premiér v prejave k prechodnej vláde odvysielanom naživo.

Povedal tiež, že pokusy o vojenský konflikt na Ukrajine "povedú k vojenskému konfliktu v Európe". Jaceňuk v jednom zo svojich doteraz najtvrdších vyjadrení obvinil Moskvu, že sa chová ako "gangster" podporujúci "teroristov".

"Je jasné, že cieľom Ruska je prekaziť voľby na Ukrajine, odstrániť prozápadnú a proukrajinskú vládu a okupovať Ukrajinu politicky ako aj vojensky," vyhlásil premiér.

Vojenské cvičenia

Rusko začalo tento týždeň rozsiahle vojenské cvičenia na juhu a západe krajiny v blízkosti hraníc s Ukrajinou. Podľa Moskvy ide o reakciu na intervenciu ukrajinskej armády proti proruským "aktivistom".

Proruskí separatisti okupujú na východe Ukrajiny vládne budovy a Kyjev viní Moskvu z ich podpory. Ukrajinský minister obrany Michajlo Kovaľ v piatok oznámil, že "ruskí vojaci sa priblížili k spoločným hraniciam už do vzdialenosti jedného kilometra".

Minister zároveň vyhlásil, že ukrajinské sily sú pripravené odraziť akúkoľvek ruskú agresiu. Ruské jednotky v uplynulých mesiacoch už obsadili ukrajinský Krym pod zámienkou "ochrany" tamojšej ruskej menšiny. Moskva Krym následne anektovala.

Prepustený novinár

Na východe Ukrajiny prepustili amerického novinára, ktorého proruskí separatisti pred niekoľkými dňami zadržali. Simon Ostrovsky, ktorý dlhé týždne zahŕňal nielen Ameriku autentickými správami, bol väznený v pivnici z bližšie nešpecifikovaných nekalých aktivít.

"Povedali mi že som klamár a preto ma zadržali. Na úvod ma zbili, dali mi pásku na oči, zviazali mi ruky a potom ma nechali tam s ďalšími väzňami. Ale po dvoch dňoch to začalo byť lepšie a začali nám dávať aj jesť," priznal Ostrovsky. 

Novinár sa chce zo Slavjanska presúnuť do Donecka. Práve tu sa pokúsi vybaviť si formálnu akreditáciu, ktorá by ho mala chrániť pred Ďalším uväznením. Viac sa dočítate TU.

Proruskí separatisti prepustili amerického novinára, pozrite si reportáž:

Vystupňovaná blokáda

Ukrajinské špeciálne sily začali druhú fázu svojej operácie na východe krajiny a vystupňovali blokádu povstaleckého mesta Slovjansk. Informoval o tom vládny zdroj. "Ukrajinské špeciálne sily začali s druhou fázou, ktorá pozostáva z kompletnej blokády mesta Slovjansk a zabránenia príchodu posíl," uviedol šéf kancelárie prezidenta Serhij Pašynsky.

Podľa jeho slov bude operácia naďalej pokračovať. Cieľom je "zablokovať teroristov v Slovjansku a zabrániť obetiam medzi civilistami", povedal.

Vybuchla armádna helikoptéra

Pri Slovjansku rovnako v piatok vybuchla armádna helikoptéra, ktorú na zemi zasiahla raketa z povstaleckého mesta. Informovalo o tom ministerstvo obrany. Výbuch si žiadne obete nevyžiadal.

Pilot stihol horiaci stroj opustiť, utrpel však zranenia. Miestni obyvatelia uviedli, že počuli streľbu a tri explózie. Ďalší incident sa odohral ráno pri ukrajinskom meste Odesa, kde výbuch nálože pri kontrolnom stanovišti zranil sedem ľudí.

Financuje a koordinuje separatistov

Šéf americkej diplomacie povedal, že nie je pochýb o tom, že Rusko separatistov na východe Ukrajiny financuje a koordinuje. Pokiaľ vraj prístup nezmení, bude to pre Moskvu "vážna a nákladná chyba".

"Svet vie, že mierumilovní demonštranti nechodia na zhromaždenia s granátometmi," povedal Kerry s odkazom na to, že Moskva označuje separatistické akcie na Ukrajine za pokojné demonštrácie a že účasntíci protestov proti novej prozápadnej vláde sa len bránia proti krajným pravicovým radikálom.

Moskva má málo času

Podľa Kerryho ostáva Moskve len málo času, pretože okno pre zmenu v prístupe k ukrajinskej krízi sa uzatvára. Dodal, že Kyjev sa od začiatku snaží splniť svoje záväzky zo Ženevy a že opakovanie vyzýva k dialógu. Moskva však podľa Kerryho doposiaľ ani raz neurobila taký krok, ktorý by prinútil separatistov opustiť okupované ukrajinské úrady a zabrané verejné priestranstvá.

Zloženie zbraní a dialóg

Keryy v prehlásení obvinil Rusko, že do diania na Ukrajine zasahuje nielen propagandou. Separatisti, ktorí kontrolujú na východe krajiny niekoľko miest, majú vraj moderné zbrane, nové uniformy a ďalšie vybavenie a pohybujp sa v skupinách, čo odpovedá vojenskému výcviku. Podľa amerického ministra nie je pochýb o tom, že na tom má Rusko podiel.

Výsledok jednania v Ženeve, kde sa pred týždňom dohodli ministra USA, EÚ, Ruska a Ukrajiny na mierovom riešení krízy predpokladá opustenie obsadených úradov, zloženie zbraní, ústavné reformy a dialóg.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy