Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Hodinu po zmiznutí malajzijského lietadla použil kopilot svoj mobil
Zdielať na

Hodinu po zmiznutí malajzijského lietadla použil kopilot svoj mobil

PERTH / Austrálska vláda potvrdila, že snahy o nájdenie stôp po zmiznutom malajzijskom lietadle rapídne klesli. Spojené štáty zároveň popreli tvrdenie, že stroj pristál na americkej tajnej leteckej základni na vzdialenom ostrove Diego García pri Maldivách.

Signály z čiernych skriniek

Premiér Tony Abbot označil hľadanie v hĺbke 4,5 kilometra a tisíc kilometrov od pevniny za "obrovskú úlohu", keďže  potenciálne signály z čiernych skriniek zmiznutého boeingu nezachytili od utorka.

"Je vysoko pravdepodobné, že vysielanie, ktoré sme zachytili, pochádza z čiernej skrinky letu MH370, nikto by však nemal podceňovať obtiažnosť práce, ktorá je stále pred nami," prehlásil Abbot.

Batérie sa vybíjajú

Batérie záznamníkov sa navyše už vybíjajú, aj keď ich signál údajne môže vydržať 40 dní a nie len 30. Pátracie tímy preto podľa Abbota musia čo najrýchlejšie vyčleniť čo najmenšiu oblasť, kde sa zariadenia môžu nachádzať.

"Snažíme sa lokalizovať všetko v okruhu 4 500 metrov pod hladinou oceánu a asi 1 000 od pevniny, ale je to obrovská, obrovská úloha," uviedol pre BBC. Slová Abbota potvrdil aj malajzijský minister dopravy.

Kopilot volal mobilom

Medzičasom sa však objavili ďalšie správy o lete MH370. Podľa britských médií bol približne hodinu pred zmiznutím stroja z radarov uskutočnení hovor z mobilného telefónu kopilota. Umožniť to malo dostatočné klesnutie lietadla nad západným pobrežím Malajzie, kde nad ostrovom Penang zachytil signál mobilnej siete. S kým sa kopilot snažil spojiť, zatiaľ známe nie je.

Spojené štáty v piatok popreli špekulácie, že by lietadlo pristálo na americkej leteckej základni na vzdialenom ostrove Diego García pri Maldivách. Podľa amerického veľvyslanectva v Kuala Lumpur ide o výmysel.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy