Oblačno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Stratené lietadlo hľadajú v podmorských Himalájach
Zdielať na

Stratené lietadlo hľadajú v podmorských Himalájach

PERTH / Pátranie po troskách nezvestného malajzijského lietadla komplikuje členitosť dna a oceánske prúdy. V prehľadávanej oblasti sú podmorské hory i hlboké priepaste. Pátracie tímy zachytili vo štvrtok nový signál. Ten však podľa posledných informácií nepochádza z čiernej skrinky, informovala americká televízna stanica CNN.

Hĺbka takmer 8 kilometrov

Prehľadávanú oblasť v Indickom oceáne sa podarilo zmenšiť na 58 tisíc kilometrov štvorcových. Oproti pôvodným 7,7 miliónom je to obrovský pokrok. Aj napriek tomu je pátranie po boeingu mimoriadne obtiažne. "Predstavte si, že stojíte na vrchole hory a snažíte sa nájsť kufor dole pod ňou. A teraz si predstavte, že ho hľadáte v absolútnej tme," približuje CNN náročné podmienky.

Pátranie komplikuje členitosť morského dna, ktoré je doposiaľ minimálne zmapované. V oblasti, na ktorú sa pátranie zúžilo, sú podmorské priepasti hlboké až 7 600 metrov, na iných miestach je morské dno len 200 metrov pod hladinou. Mapy morského dna v jednom z najodľahlejších kútov sveta sú veľmi približné. V prehľadávanej oblasti je pritom odhadom medzi 50 a 100- tisíc podmorských hôr, ktoré sa vypínajú kilometer a viac nad dno. Na tých mapách ich pritom vôbec nie je vidno.

Najdrahšie pátranie v histórii

Do úvahy treba zobrať i oceánske prúdenie, ktoré vedci mapujú termovíziou. Oceánograf David Griffin pre BBC povedal, že "trosky lietadla sa môžu nachádzať na mieste, kde sa miešajú dva oceánske prúdy." A práve preto môže byť ťažké lietadlo nájsť.

Pátranie po stratenom malajzijskom dopravnom lietadle bude stáť stovky miliónov dolárov, čím sa stane najdrahšou pátracou akciou svojho druhu v dejinách letectva. Do hľadania pozostatkov letu číslo MH370 je momentálne zapojených 26 krajín sveta, ktoré poskytujú svoje lietadlá, lode, ponorky a družice.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy