Zatiahnuté
15°
Bratislava
Ingrida
8.5.2024
V harlemských troskách zahynulo už sedem ľudí
Zdielať na

V harlemských troskách zahynulo už sedem ľudí

NEW YORK / V Newyorskej štvrti Harlem sa po explózii zrútili dve päťpodlažné budovy. Úrady potvrdili smrť siedmych ľudi, desiatky ďalších ľudí je zranených či uväznených v troskách. Na mieste zasahujú tímy záchranárov. Newyorský starosta Bill de Blasio za príčinu zrútenia označil na základe predbežných informácií únik plynu. Výbuch poškodil niekoľko okolitých domov, ktorým môže hroziť zrútenie. Informáciu potvrdila agentúra Reuters.

Stredajší výbuch v newyorskej časti Harlem, ktorého dôsledkom bol požiar a následné zrútenie dvoch budov, si vyžiadal najmenej šiestich mŕtvych a vyše 60 zranených. Medzi nimi je sedem detí, z ktorých je jedno v kritickom stave.

Nezvestných je naďalej deväť ľudí. Starosta mesta Bill de Blasio vyhlásil, že ide "o tragédiu najhoršieho druhu, keďže nebol žiadny včasný náznak, ktorý by umožnil zachrániť ľudí."

Silná explózia

Nešťastie sa stalo pred pol desiatou miestneho času na rohu 116. ulice a Park Avenue v známej štvrti Harlem, ktorá leží na hornom konci Manhattanu.

"Bola to silná explózia, po ktorej sa budova následne zrútila," povedal plátku NY Daily News hovorca newyorskej polície. Pôvodné informácie hovorili o páde jednej budovy, neskôr americké médiá upresnili, že sa zrútili dva rezidenčné domy, ktoré stáli vedľa seba.

Únik plynu úrady nepotvrdili

"Už týždne sme cítili plyn. Videli sme ľudí lietať z okien. Sú to moji susedia," povedala Huffington Post obyvateľka blízkeho domu. Podľa ďalších ľudí žijúcich v tejto prevažne hispánskej časti mesta môže stáť za výbuchom únik plynu. Úrady zatiaľ explóziu nepotvrdili.

"Myslela som, že explodoval vlak. Je tu kopec hasičov a dymu. Všade sú policajti a záchranári," popísala americkej televíznej stanici krátko po nešťastí miestna obyvateľka.

Záchranári nevylučujú ďalšie obete

Podľa The New York Times sú na mieste technici energetickej firmy Con Ed, ktorí v oblasti namerali vysoké množstvo plynu. "Spoločnosť je na mieste, ale do budovy nemá prístup," povedal zástupca firmy.

Hovorca spoločnosti Bob McGee povedal, že firme volal jeden z miestnych obyvateľov na Park Avenue o deviatej ráno a hlásil únik plynu. Firma na miesto poslala technikov, tí však prišlo neskoro.

Americký denník New York Times upozorňuje aj na fakt, že úrady v roku 2008 evidovali niekoľko vertikálnych prasklín na zadnej stene jednej zo zrútených budov. Zo záznamov ale nevyplýva, či bol problém odstránený.

Rozsiahle škody

Pri nešťastí zomreli najmenej šiesti ľudia, ďalší sú ťažko zranení. Záchranári pátrajú po ľuďoch, ktorí mohli uviaznuť v troskách. Nevylúčili ďalších mŕtvych. Televízna stanica CNN hovorí o najmenej jedenástich vážne zranených, konkurenčná NBC až o dvadsiatke.

Na mieste zasahuje niekoľko záchraniek, 250 hasičov zo 40 jednotiek. Vo vzduchu sú vrtuľníky a bezpilotné lietadlo, ktoré zisťujú škody explózie.

K nešťastiu sa vyjadril aj úrad amerického prezidenta. "Naše myšlienky a modlitby mieria ku každému, koho toto nešťastie zasiahlo," uviedol v prehlásení Biely dom.

Staňte sa fanúšikom spravodajstva TV JOJ na sociálnej sieti FACEBOOK a vyhrajte!

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy