Skoro jasno
19°
Bratislava
Monika
7.5.2024
Zázrak! Nepočujúce dievčatko (9 mes.) zrazu počuje!
Zdielať na

Zázrak! Nepočujúce dievčatko (9 mes.) zrazu počuje!

PLANO / Dievčatko sa narodilo ako nepočujúce, rovnako ako jej 4-ročný braček. Vďaka vedeckému pokroku však počuje a nové zvuky si konečne užíva. Hladinu ticha prelomili implantáty, ktoré sú na svete neuveriteľných 30 rokov. A do tajomstiev zvukov ju zasväcuje aj súrodenec, ktorý jej ukazuje, že hudba je to najkrajšie na svete, čo môže byť.

Kendall má iba deväť mesiacov

Kendall Johnson Squeals je ešte bábätko. Hovoriť sa ešte úplne nenaučila. A preto piští, plače a vydáva zvuky ako každé dieťa. No keďže sa narodila ako nepočujúca, okolité zvuky jej doteraz boli cudzie.

"Väčšina hračiek je zvuková a ona sa na to pozerala a v očiach sa jej premietalo, že to nie je vôbec žiadna zábava," povedal otec dievčatka. 9-mesačné dievčatko zachránila technológia. Jej tichý svet premenila na svet plný zvukov a ruchov.

Za všetkým stoja implantáty s názvom Koklír. Tie maličkej implantovali začiatkom mesiaca. "Koklír implantáty sú niečo ako bionické vnútorné ucho," hovorí ušný špecialista Bob Peters.

Lekári pomohli aj staršiemu synovi

Lekár teraz dievčatko neustále pozoruje, aby prechod z ticha do ruchu bol pre maličkú čo najmenej psychicky náročný. V tejto rodine už pomohli dvakrát - aj starší 4-ročný synček sa narodil hluchý. Dnes sú jeho vášňami hudba a spev.

Kendall ešte čaká postupná aklimatizácia do nového sveta, aby pochopila čo ktoré zvuky znamenajú. Je však na dobrej ceste - podľa lekára znáša prechod z ticha do ruchu viac ako úžasne.

Staňte sa fanúšikom spravodajstva TV JOJ na sociálnej sieti FACEBOOK a vyhrajte!

Súvisiace články

Najčítanejšie správy