Jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Masívny obchod s deťmi. Polícia rozbila gang pašerákov
Zdielať na

Masívny obchod s deťmi. Polícia rozbila gang pašerákov

PEKING – Čínska polícia sa pustila do rozbíjania gangov obchodujúcich s deťmi. Masívna akcia zachránila 382 bábätiek. Časté únosy a predaj detí sú dôsledkom presadzovanej politiky jedného dieťaťa. Informáciu priniesol britský denník Daily Mail.

Dievčatá sú lacnejšie

Politika uplatnená v najľudnatejšej krajine sveta síce obmedzuje populačný rast, ale prináša so sebou i mnohé negatívne javy.

Skutočnosť, že je mužský potomok vnímaný ako opora pre starnúcich rodičov i nositeľ rodného mena, viedla k hromadným potratom, zabíjaniu či odkladaniu plodov a novorodeniatok ženského pohlavia. Rodiny, ktorým sa nedarí počať vytúženého syna, sú v zúfalstve ochotné za dieťa zaplatiť nehorázne sumy.

Túžba po chlapcovi sa prejavuje aj v krivke ponuky na čiernom trhu. Zatiaľ čo dievča stojí 1 200 dolárov, jeho suma sa môže vyšplhať až na 5 000, čo je viac než priemerný plat v krajine za celý rok, píše odborný portál economist.com.

Desiatky tisíce nezvestných detí

Známy je prípad lekárky, ktorá kupčila s deťmi. Čang Šu-sia pracovala v pôrodnici na severozápade krajiny a tvrdila rodičom, že sa ich potomkovia narodili s ťažkou vrodenou chybou a umreli. Následne zdravých novorodencov predala pašerákom. Súd rozhodol o treste smrti, ktorý jej môžu zmeniť na doživotie, informoval pred časom britský portál Daily Mail.

O počtoch unesených detí v Číne neexistujú žiadne oficiálne údaje. Podľa odhadov ročne zmizne približne 70 000 detí.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy