Zatiahnuté, dážď
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Dieťa (†2) zabil televízor. Nie je to výnimočné, varuje psychologička
Zdielať na

Dieťa (†2) zabil televízor. Nie je to výnimočné, varuje psychologička

NOVÉ ZÁMKY / Deti sú živé striebra. Aj preto sa napriek nášmu úsiliu ochrániť ich pred všetkým, občas stávajú nezmyslené nehody. Dieťatko (2), ktoré prišlo s rodičmi na návštevu do novozámockého okresu, podľahlo zraneniam po páde televízora. Zrejme si ho náhodou stiahlo na seba. Okolnosti tragického prípadu preveruje novozámocká polícia.

Rodičia ho oživovali

Dvojročné batoľa sa zrejme v dome svojej tety neocitlo bez dozoru ani na chvíľu. Napriek tomu stačila stotina sekundy a obrovský televízor znenazdajky padol. Rovno na malého výskumníka. "Počas hovoru na tiesňovú linku 155 dieťatko prestalo dýchať, rodičia ho podľa rád operátora až do príchodu záchrannej služby oživovali," uviedol hovorca OS ZZS SR Boris Chmel.

2-ročné dieťatko záchranári okamžite previezli do novozámockej nemocnice Tu ho na neurochirurgickej klinike okamžite operovali. "Dieťa malo vážne ťažké poranenia mozgu, ktoré boli bohužiaľ nezlúčiteľné so životom," uviedla hovorkyňa FNsP Nové Zámky Ľubica Juríková.

Psychologička: rodičovská rola je najťažšia

"Bohužiaľ takéto veci sú pre nás výstrahou, mementom, že tá naša rodičovská rola je najťažšia v živote, ale tu by som upriamila pozornosť aj na to, že fakt by sme nemali z niečoho obviňovať rodičov," tvrdí detská psychologička Vladimíra Némethová.

Deti do troch rokov sú mimoriadne pohyblivé, objavujú svet so všetkými pozitívami i nebezpečenstvami. "Vylezie všade, do okna na skriňu, zaujímajú ho najmä veci, ktoré by nemali, otvára všetky skrine, zaujímajú ho elektronické prístroje," dodáva psychologička

Oboznámte ich s domácnosťou

Aj my, dospelí, sme len ľudia, sme unaviteľní, môžeme sa na pár sekúnd zamyslieť. Stotisíckrát sa v danom zlomku sekundy nič nestane. A ten ďalší prípad už môže byť tragický. "Tie detičky ešte keď upozorníme na niečo, niekedy ako potom by mali tendencie to opakovať," vysvetľuje psychologička.

Batoľatá sú mimoriadne vnímavé. Informácie, najlepšie získané hmatom, doslova nasávajú. "Môžeme spraviť toľko, že hravou formou ich oboznámime s domácnosťou, so spotrebičmi, s kuchyňou. Takto môže rodič dieťa vtiahnuť do každodenného života a tým si uľahčiť s ním komunikáciu," odporúča detská psychologička.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy