Skoro jasno
14°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Džínsy oslavujú 140 rokov od svojho zrodenia
Zdielať na

Džínsy oslavujú 140 rokov od svojho zrodenia

BRATISLAVA / Džínsy oslavujú 140. rokov od svojho vzniku. Pôvodné oblečenie zlatokopov si získalo celosvetovú obľubu.

Džínsy vynašiel Levi Strauss

Na počiatku to boli len modré nohavice z hrubej látky, spevnené nitmi - dnes najobľúbenejšie oblečenie po celom svete. Džínsy, po slovensky rifle, majú dnes veľký sviatok! Aby sme boli konkrétni, oslávil by ho ich vynálezca Levi Strauss, od ktorého narodenia uplynulo presne 185 rokov.

Keď v osemnástich rokoch prišiel do Spojených štátov amerických Levi Strauss, spoločne so svojimi rodičmi určite nedúfal, že jeho vynález bude natoľko úspešný, že poblázni celý svet.

História džínsov sa začala písať v roku 1873. V tej dobe Strauss predával tzv. "denimové nohavice", ktoré boli určené hlavne na prácu a v obľube ich mali hlavne ľudia, ktorí sa zaoberali hľadaním zlata. V tomto období prišiel za Straussom pán Jacom Davis. Ten ponúkol výrobcovi nohavíc svoj "zlepšovák" v podobe kovových nitov, ktoré mali slúžiť na spevnenie nohavíc v oblasti vreciek. Keďže Davis nemal dostatočné finančné prostriedky požiadali spoločne o patentovú ochranu.

Spopularizoval ich herec James Dean

A tak sa začala písať história džínsov, ako ich poznáme dnes. Pôvodným materiálom, z ktorého boli nohavice vyrábané, bolo stanové plátno. Neskôr sa Strauss rozhodol pre bavlnársky drillich, ktorý bol dovážaný z francúzskeho mesta Nimes. Názov džínsy pochádza z francúzskeho označenia pre farbivo, ktoré sa používalo pri ich výrobe. V tejto dobe vznikli aj dnes už legendárne nohavice s označením 501.

O popularitu džínsov sa vo veľkej miere podpísal aj slávny herec James Dean, ktorý ich mal oblečene vo filme Rebel bez príčiny. Následne džínsy spôsobili doslova hystériu medzi mladými ľudmi, ktorí začali využívať džínsy aj na bežné nosenie a nielen na prácu.

V 80-tych rokoch 20. storočia si všimli džínsy aj módni návrhári a začali ich začleňovať do svojich módnych kreácií. Dnes už poznáme obrovské množstvo strihov a farieb týchto klasických nohavíc, ktoré sa stali neodmysliteľnou súčasťou šatníka každého z nás.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy