Jasno
16°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Mladík (27) striekal na policajta krv. Tvrdil, že je HIV pozitívny
Zdielať na

Mladík (27) striekal na policajta krv. Tvrdil, že je HIV pozitívny

ZAKOPANÉ / Mal to byť rutinný priestupok proti verejnému poriadku, no zmenil sa na drámu, pri ktorej ide jednému policajtovi o život. Toho totiž páchateľ pri zatýkaní postriekal krvou, ktorá je s najväčšou pravdepodobnosťou nakazená vírusom HIV.

Mladík začal striekať krv

Incident sa odohral ešte v nedeľu večer. Policajná hliadka prišla skontrolovať mládež, ktorá bola veľmi hlučná. V čase nočného kľudu a v centre mesta. "Tie osoby boli veľmi opité a agresívne. 27-ročný obyvateľ Zakopaného, bol zatknutý, počas zatýkania ale rozbili jedno z okien a muž začal krvácať," uviedol hovorca polície v Zakopanom Roman Wieczorek. 

To využil 27-ročný muž a začal na policajtov striekať svoju krv, pričom kričal, že je HIV pozitívny. "Obaja policajti boli tiež zranení, čiže vzniklo podozrenie že jeden z nich mohol mať kontakt s nakazenou krvou," dodáva hovorca.

Zraneného policajta, mimochodom otca dvoch detí, previezli okamžite na vyšetrenie do Zakopianskej nemocnice. "Policajt v nemocnici dostal lieky. Prvé testy ukázali, že ten policajt nie je nositeľom vírusu HIV," dodal hovorca polície.

Istotu zatiaľ nemá

Definitívne výsledky sa ale zranený policajt dozvie až v stredu ráno – istotu či je nakazený, alebo nie zatiaľ nemá. Psychicky je na tom ale vraj veľmi zle. "Úzkosť núti uvažovať človeka v tých najhorších alternatívach, má obavy o vlastné zdravie, o zdravie svojich blízkych a samozrejme sa vnucuje strach z vlastnej budúcnosti," hovorí psychologička Mária Gažiová.

"V situácii kedy osoba vie, že je nakazená vírusom HIV a vedome ohrozí druhú osobu, potrestá sa podľa trestného zákona odňatím slobody až na 3 roky," hovorí prokurátor Zbigniew Lis. Policajti podobným prípadom čelia pomerne často. "Tieto zložky nie sú docenené, ani spoločensky, že sú sústavne vystavované ohrozovaniu fyzickému, zdravotnému, psychickému, ten tlak je sústavný," dodala psychologička.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy