Jasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Reportér Ďurkovič ide na najnebezpečnejšie miesto na svete
Zdielať na

Reportér Ďurkovič ide na najnebezpečnejšie miesto na svete

SANGRELAYA / Honduras je štát na severe Strednej Ameriky. Napriek jeho prírodným krásam, je považovaný za jedno z najnebezpečnejších miest na svete. Mesto San Pedro má dokonca najväčší počet vrážd v prepočte na jedného obyvateľa. Práve do tejto krajiny už čoskoro odchádza reportér televízie JOJ Laco Ďurkovič. Chce pomáhať tým, ktorí to najviac potrebujú.

Nie je to prvýkrát, čo sa reportér televízie JOJ venuje charite. V minulosti to bola napríklad Sloboda zvierat, Ľudia proti rasizmu, či Liga otcov. "Vždy som mal sen ísť do krajiny, kde sú najchudobnejší ľudia. Po svete je veľa projektov, v ktorých sa angažuje aj Slovensko, ako jedna z tých bohatších krajín," hovorí Laco.

V rámci Vysokej školy svätej Alžbety, na ktorej Laco študuje misijnú a charitatívnu prácu, sa rozhodol zapojiť do projektu v Severnej Amerike. "Honduras je krajina chudobných a najchudobnejších, s najväčšou kriminalitou na svete a najhoršími podmienkami na život," dodal reportér spravodajstva TV JOJ.

Učiteľ a dobrovoľník

Laco Ďurkovič bude v meste Sangrelaya, v časti Iriona, pôsobiť ako učiteľ a dobrovoľník. V misijnom centre Vincentínov bude pomáhať pri budovaní tohto centra, ktoré má pomôcť miestnej komunite ľudí prežiť a zapojiť sa do života.

Laco ide do Hondurasu zatiaľ na skúšku na obdobie troch mesiacov, keďže má dve deti. "Nevylučujem, že v budúcnosti nepôjdem aj na dlhšiu dobu. Ale tri mesiace v buši, bez elektriny, pitnej vody a medzi drogovými kartelmi, bude to zaujímavé," upresnil Laco.

Najnebezpečnejšie miesto na svete

Honduras je krajina s najväčšou kriminalitou na svete. Podľa viacerých analýz, je to jedna z krajín, v ktorých by mala v roku 2014 dokonca vypuknúť vojna. "Mesto San Pedro, kde pristane moje lietadlo, má najväčší počet vrážd v prepočte na jedného obyvateľa na svete. Takže je to najnebezpečnejšie mesto na svete," hovorí Laco o nelichotivej štatistike. Dodáva však, že na misiu ide s posolstvom dobra a lásky. Podla neho, je šťastie chudobných ľudí postavené na nemateriálnych veciach a to sa tam chce Laco od miestnych ľudí lepšie naučiť.

Laco necháva doma dve deti, samozrejme s ním do nebezpečnej krajiny nemôžu ísť. "Deti a aj celá rodina mi fandí. Detské srdcia sú čisté a oni vedia, prečo tam idem a že chcem pomáhať," dodáva s tým, že Lacovu starostlivosť nahradia starí rodičia.

Ciele projektu

Na pláne je viacero projektov, ktoré chcú dobrovoľníci zrealizovať. Ľudia v Hondurase síce majú pôdu, avšak neobrábajú ju, lebo nemajú peniaze. Zem je veľmi úrodná, ale nevyužitá. Dobrovoľníci chcú miestnych ľudí naučiť sadiť rôzne plodiny (ryža, fazuľa, kukurica), aby ich mohli následne predávať. 

Ďalší projekt je krajčírska dielňa pre slobodné matky a ženy týrané manželmi alkoholikmi. V pláne sú aj projekt holičstva, rozvoj rybolovu, či kurzy varenia a pečenia pre dievčatá v tínedžerskom veku.

Reportér v teréne?

Páter Jaroslav je tiež Slovák. Žije v Hondurase a pôsobí tu na misii Vincentínov už tri roky. "Ľudia tam trpia biedou, chorobami, alkoholizmom, drogami, slabou alebo žiadnou zdravotnou starostlivosťou. Mnohí z nich nevedia čítať, ani písať a doslova hladujú. Nemajú základné podmienky na živobytie, sú bez pitnej vody a bez nádeje na lepší zajtrajšok. V tejto časti Hondurasu vyčíňajú drogové kartely, ktoré tu majú tranzitné stanice," opísal otrasné podmienky na život páter.

Duch reportéra v Lacovi nezanikne ani v ďalej krajine. Berie so sebou aj malú kameru. "Dohodol som sa aj so šéfredaktorom. Ak to bude možné, pokúsim sa pripraviť aj reportáže pre našich divákov. Ale ešte neviem, aká bude v Hondurase situácia," dodal Laco Ďurkovič.

,

Kristína Paurerová/VŠ sv. Alžbety

Súvisiace články

Najčítanejšie správy