Jasno
23°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Pyco pomáhal v Ugande: Toaleta v škole je pre 363 dievčat
Zdielať na

Pyco pomáhal v Ugande: Toaleta v škole je pre 363 dievčat

KAMPALA / Martin Pyco Rausch je nielen fešák, ktorý moderuje, varí, ale aj cestuje. Tentoraz však jeho výprava do Afriky nebola obyčajným výletom. Pyco sa totiž stal vyslancom dobrej vôle UNICEF. V Ugande sa tak na vlastné oči presvedčil o tom, kam putujú vyzbierané peniaze. O zážitky sa chce podeliť aj v chystanom dokumente.

Bez liekov a v chudobe

Tento rok dostal tím UNICEF Slovensko možnosť navštíviť časť Ugandy, do ktorej putujú prostriedky na pomoc deťom. Súčasťou výpravy bol aj televízny štáb.

"Ja som sa bol pozrieť do terénu, kde sa konkrétne pomáha a kam sa zbierajú financie zo Slovenska. Tieto peniaze pomáhajú s konkrétnymi projektmi typu pitná voda, sanita, zdravotná osveta,"
upresnil Martin "Pyco" Rausch.

Bez jedla a pitnej vody

Spolu s Pycom navštívili najchudobnejšie časti krajiny mimo hlavného mesta. Dostali sa do štyroch základných škôl a niekoľkých zdravotných stredísk. "Mňa konkrétne zaujímali skôr reálny život detí, ktoré som náhodou stretol a nikto mi ich konkrétne cielene nepredstavoval," dodal Pyco.
 
Pyco stretol tak deti, ktoré celý deň v škole nemajú čo jesť. Po vodu, ktorá im vystačí na jeden deň, musia chodiť 5 kilometrov. UNICEF im preto chce postaviť studňu a zároveň ich naučiť ako sa o ňu starať alebo ako si vykopať novú.

Jedna toaleta pre 363 dievčat

Deti sa učia v otrasných podmienkach. V školskej triede chýbajú nielen stoličky a stoly, ale aj podlaha. Deti sa učia doslova na hline a v prachu. "Školská toaleta je pre 363 dievčat. Oddelené toalety sú pre učiteľov a chlapcov," ukazoval hygienické podmienky Pycovi miestny učiteľ.

Mnoho detí musí pracovať, nemá totiž na výber. Len 14- ročná Pamela nakladá na kamión ťažké kamene a štrk. Pracuje od poludnia do štvrtej poobede. Za prácu dostane 2 doláre za deň. Peniaze potrebuje na poplatky v škole.

"V nákupných centrách má väčšina ľudí v peňaženke viac, ako celá miestna rodina potrebuje na celý život. Darované 2 eurá postačia na školské potreby pre dve triedy po dobu dvoch rokov. Alebo 2 eurá poskytnú lieky deťom na dlhé obdobie," povedal Pyco, ktorý sa o tom presvedčil v reálnych podmienkach.

Pozrite si dokument

"Financie sú počiatok toho celého a materiálna pomoc je už praktickým výsledkom, ktorý im život uľahčí. Ja sa snažím, aby sa o tomto ľudia dozvedeli a vedeli ako sa im dá pomôcť. Ide o jednorazovú pomoc, ktorá trvá," vysvetľuje moderátor.

Dokument, ktorý Pyco so štábom nakrútil si budete môcť pozrieť 29. decembra na televíznej stanici JOJ Plus.

"Dúfam, že Slováci uvidia ako sa v Ugande momentálne žije. Ako sa v tých najchudobnejších častiach krajiny dá veľmi výrazne pomôcť a to pomerne malou finančnou čiastkou," dodal.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy