Oblačno
17°
Bratislava
Florián
4.5.2024
DOKUMENT: Rwandskí akrobati, ktorých musíte vidieť
Zdielať na

DOKUMENT: Rwandskí akrobati, ktorých musíte vidieť

KIGALI, BRATISLAVA / Rwanda, krajina tisícich vrchov, neslávne známa aj krvavým konfliktom Hutuu a Tutsi v roku 1994. Takmer po dvadsiatich rokoch túto minulosť pripomínajú už iba pamätné miesta a štátny sviatok. Momentálne Rwanda prechádza modernizáciou, a to vďaka snahe miestnej vlády, ale aj podpore zo zahraničia.

Boj proti chudobe

V júli 2013 v rámci projektu Európskej komisie vyslala Platforma mimovládnych rozvojových organizácií troch novinárov zo Slovenska navštíviť rozvojové projekty v Rwande. Zúčastnili sa mnohých projektov, ktoré sú výsledkom napĺňania ôsmych Miléniových rozvojových cieľov a pomáhajú v boji proti chudobe.

"Rozvojová spolupráca je v súčasnosti menej už o pomoci, ale viac o skutočnej spolupráci medzi miestnou komunitou a mimovládnymi organizáciami zo zahraničia. Miestni ľudia sa aktívne podieľajú na projektoch, čo sme mali aj možnosť priamo vidieť v teréne," upozorňuje rozvojová dokumentaristka Mária Martiniaková, ktorá sa zúčastnila tejto cesty v Rwande. Dvanásťčlenná skupina (ČR, Maďarsko, SR, Poľsko) mala možnosť zažiť Rwandu na vlastnej koži.

Nemocnice nie sú samozrejmosť

"Počas dvoch týždňov bol pre nás pripravený intenzívny program s jediným cieľom. Sprostredkovať európskemu človeku Rwandu v novom svetle. Mojim príjemným prekvapením však bolo, že vo veľkej časti projekty skutočne fungovali. Nie len to. Dávajú miestnym nové možnosti. Bývalé močariská premenené na ryžové polia dávajú obživu a zvyšujú kvalitu života obyčajným ľuďom. Projekty z oblasti zdravotníctva boli síce samozrejmosťou, ale až keď to zažijete, si uvedomíte aké je dôležité, aby fungovali. Za operáciou šedého zákalu okrem Rwanďanov do Kabgayi cestujú aj ľudia z okolitých krajín ako Kongo, či Burundi,“ dopĺňa Mária Martiniaková.

Kávová plantáž severne od Kigali dokazovala snahu o vysokú kvalitu pestovanej kávy. Plantáž pod záštitou holandskej organizácie SNV sa momentálne snaží získať fairtrade certifikát.

Vôňa kávy a čaju

"Tú licencia fairtrade nie je iba logo na obale kávy. Okrem používania organických hnojív znamená aj fér zárobok pre miestnu komunitu, ktorá kávu pestuje a spracováva." Podobný zážitok ponúkli aj čajové plantáže v nadmorskej výške nad 2300 m.n.m., v blízkosti Národného parku Nyungwe. "Továreň na spracovanie čaju vo mne zanechala silný čuchový zážitok. Točila som tam tak dlho, že ma prišli slušne poslať preč. Nedalo sa však odolať vôni čierneho čaju a fascinujúcemu procesu jeho spracovania."

Malí akrobati

Aj miestni ľudia sa snažia rozvíjať svoju komunitu. Príkladom toho sú aj projekty z konžsko-rwandskej hranice, z Gisenyi. "Bolo veľmi inšpirujúce zažiť Elisee Niyonsengu ako trénuje deti z ulice akrobaciu. Ich akrobatické zoskupenie sa volá Future Vision Akrobat. I napriek nepriaznivým podmienkam a hladu si akrobatické kúsky na brehu jazera Kivu užívajú. S radosťou pre nás zorganizovali vystúpenie a predviedli sa. Elisee však v zákulisí priznal, že mnohokrát bojuje s tým ako deťom nájsť novú rodinu alebo jedlo. Nie vždy dokáže vystúpeniami pokryť všetky náklady. Nestráca však optimizmus a ako vraví: je dôležité, aby ostal malým akrobatom oporou," dodala Mária Martiniaková.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

Mária Martiniaková

Súvisiace články

Najčítanejšie správy