Jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
ZOZNAM. V týchto krajinách sa radšej zaočkujte
Zdielať na

ZOZNAM. V týchto krajinách sa radšej zaočkujte

BRATISLAVA / Dovolenkové obdobie už klope na dvere. Pre mnohých Slovákov je cesta do zahraničia celoročným šetrením. O to viac zamrzí, keď pobyt preležíte v chorobe alebo si prinesiete nejaký nechcený suvenír domov. Tu je zoznam chorôb, proti ktorým odporúča Úrad verejného zdravotníctva očkovania.

Pred cestou na dovolenku je rovnako dôležité sa spýtať lekára aj na záškrt a tetanus, ktoré by nemali byť staršie ako 15 rokov. Niektoré očkovania musíte absolvovať mnohokrát, preto treba na očkovanie myslieť v predstihu. Hlavne, aby si telo stihlo vytvoriť ochranné protilátky.

1. ŽLTÁ ZIMNICA

-  očkovanie sa vyžaduje od všetkých cestujúcich starších ako 1 rok pri cestách do krajín:

AFRIKA: BENIN, BURKINA FASO, KAMERÚN, STREDOAFRICKÁ REPUBLIKA, KONGO, POBREŽIE SLONOVINY, DEMOKRATICKÁ REPUBLIKA KONGO (predtým ZAIRE), GABON, , GHANA, LIBÉRIA, MALI, MAURETÁNIA (mimo tých čo prichádzajú z neinfekčných oblastí s pobytom kratším ako 2 týždne), NIGER, RWANDA, SV. TOMÁŠ A PRINCOV OSTROV, TOGO

JUŽNÁ AMERIKA: FRANCÚZSKA GUYANA

-  očkovanie sa odporúča pri cestách do krajín (oblastí) endemického výskytu žltej zimnice:

AFRIKA: ANGOLA, BURUNDI, ČAD, ETIÓPIA, ROVNÍKOVÁ GUINEA, GAMBIA, GUINEA, GUINEA-BISSAU, KEŇA, NIGÉRIA, SENEGAL, SIERRA LEONE, SOMÁLSKO, SUDÁN, UGANDA, TANZÁNIA,  ZAMBIA,

STREDNÁ A JUŽNÁ AMERIKA: Argentína, BOLÍVIA (oblasť Beni, Cochabamba, Santa Cruz a časť subtropickej oblasti La Paz), BRAZÍLIA (oblasť Acre, Amapá, Amazonas, Goiás, Maranháo, Mato Grosso, Mato Grosso do Sul, Minas Gerais, Pará, Rondonia, Roraima a Tocantis, Espirito Santo, Piaui, Bahia, Sao Paolo, Paraná, Santa Catarina a Rio Grande do Sul), KOLUMBIA, EKVÁDOR, GUYANA, PANAMA (provincia Chepo, Darién a San Blas), PARAGUAJ, PERU (pri návšteve džungľových oblastí pod 2300 m n.m.), SURINAM, VENEZUELA, TRINIDAD a TOBAGO

2. CHOLERA

- žiadna krajina (oblasť) očkovanie proti cholere nevyžaduje,
- očkovanie možno odporúčať pri pracovných pobytoch v oblastiach epidemického výskytu cholery.

3. POLIOMYELITÍDA

- očkovanie sa odporúča cestujúcim starším ako 30 rokov, ktorí cestujú do krajín s výskytom poliomyelitídy (najmä Afganistan, Pakistan, Angola, Čad, Demokratická republika Kongo, Nigéria)

4. INÉ

odporúčané očkovania osobám vo vysokom riziku nákazy vzhľadom na dĺžku pobytu, charakter práce, epidemiologickú situáciu a špecifiká miesta pobytu:

MENINGOKOKOVÁ MENINGITÍDA

-  očkovanie sa vyžaduje u pútnikov do Mekky (Saudská Arábia)
-  očkovanie sa odporúča pri cestách do oblastí epidemického výskytu meningokokovej meningitídy (krajiny rovníkovej Afriky)

JAPONSKÁ ENCEFALITÍDA

-  očkovanie sa odporúča pri dlhodobých pobytoch v oblasti epidemického výskytu japonskej encefalitídy

VÝCHODNÁ A JUHOVÝCHODNÁ ÁZIA: BANGLADÉŠ (5.-10.), BHUTAN (6.-10.), BRUNEJ, KAMBODŽA (5.-10.), ČÍNA  (6.-10.) (Taiwan (5.-10.)), INDIA (sever, stred, východ) (5.-10.), INDIA (juh), INDONÉZIA, JAPONSKO (7.-10.), LAOS (6.-9.), MALAJZIA, Mjanmarsko (5.-10.), NEPÁL (6.-10.), SEVERNÁ KÓREA (5.-10.), PAKISTAN (5.-10.), FILIPÍNY, SRÍ LANKA, JUŽNÁ KÓREA (5.-10.), THAJSKO (5.-10.), VIETNAM (5.-10.)

Poznámka: Riziko prenosu je iba v kalendárnych mesiacoch uvedených v zátvorke. Pokiaľ tento údaj nie je uvedený, riziko prenosu trvá po celý rok.

BRUŠNÝ TÝFUS

-  očkovanie sa odporúča pri cestách do štátov Ázie (najmä indický subkontinent), Afriky, Strednej a Južnej Ameriky iba v tom prípade, že ide o dlhodobý pobyt, alebo ak v mieste pobytu nie je zabezpečená pitná voda a hygienické podmienky sú zlé.

ZÁŠKRT

-  očkovanie sa odporúča cestujúcim starším ako 40 ročným pri dlhodobých pobytoch v krajinách epidemického výskytu záškrtu.

VÍRUSOVÁ HEPATITÍDA TYPU A

- očkovanie sa odporúča cestujúcim pri pobytoch v krajinách s vysokým výskytom tejto infekcie a s nízkym hygienickým štandardom v mieste pobytu. Sú to najmä africké krajiny, Ázia, Stredomorie, Stredný Východ, Stredná a Južná Amerika.

VÍRUSOVÁ HEPATITÍDA TYPU B

- očkovanie sa odporúča pri dlhodobých pobytoch vo vysoko endemických oblastiach: krajiny Afriky, Južná a Stredná Amerika, Blízky Východ, Juhovýchodná Ázia a ostrovy Tichého oceánu

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy