Jasno
11°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Bambucké maslo: Exotický recept na krásu!
Zdielať na

Bambucké maslo: Exotický recept na krásu!

OUAGADOUGOU / Bambucké maslo je pre veľa Slovákov stále veľkou exotikou a neznámou. I keď sa už stihlo udomácniť aj v niektorých slovenských kúpeľniach, pre väčšinu zostáva stále novinkou. Pozrite sa, čo všetko sa skrýva za týmto africkým pokladom.

Dlhá cesta za krásou

Hydratuje, hojí rany, je antiseptické a pleti dodáva pružnosť. Nečudo, že bambucké maslo volajú aj zlato afrických žien. Po večnej kráse tak túžia ženy z celého sveta. Kým ho však výrobcovia kozmetiky ukryjú do krémikov a mastičiek, prejde dlhú cestu. Svoju púť začína na stromoch maslovníka afrického.

"Je to dar prírody. Rastú na divoko a zrelé plody z nich na zem padajú samé. Nesmú sa oberať. Inak strácajú kvalitu," vysvetlil nám jeden z miestnych obyvateľov. Do alchýmie výroby bambuckého masla sme s podporou Európskej komisie, Slovak Aid a Platformy Mimovládnych rozvojových organizácií, nazreli v burkinskej dedine Koudougou.

Zložitý proces

"Ovocie chodíme zberať po piatej ráno. Plod olúpeme a odstránime dužinu. Je veľmi sladká a šťavnatá, výborná na džem. No a orechy varíme v kotli. Keď sa usušia na slnku, začneme s lúskaním," približuje nám postup práce obyvateľka dediny ochotná Zerbo Orokia. "Lúskaním z orechov dostaneme mandle. Kopy, ktoré vidíte okolo nás, miera do mlyna," dodáva v zápätí Belem Limata.

Rozdrvené mandle smerujú nad oheň, kde sa pomaly pražia. "Všetko kontrolujem. Masu stále prehadzujem, aby mi nezhorela. Takto maslo získa svoju typickú dymovú vôňu. Potom z neho urobíme hnedú pastu, ďalej ju mútim, až z toho vznikne biela hmota," upresňuje zložitý proces výroby Zerbo.

Recept na krásu

Tá napokon zo seba vydá to najlepšie – olej. Ten potom ďalej zachytávajú na ľanové plátno. Tam si olej odpočinie a vyzráža sa, potom putuje do centrály. Zachytávame ho na ľanové plátno. Až si odpočinie a vyzráža sa, putuje do centrály. Ďalším krokom je naliať bambucké maslo do špeciálnych krabíc, počkať kým stuhne na tuhú masu, označiť etiketou a ďaleká cesta do sveta sa pre maslo môže začať.

"Každé balenie presne uvádza dátum, miesto výroby, pôvod tovaru a informáciu o certifikácií," vysvetľuje muž, zaoberajúci sa výrobou masla. Možno ani netušíte, že sa bambucké maslo z Burkiny stará aj o vašu krásu. Medzi významných odberateľov totiž patria kozmetické firmy pôsobiace aj na našom trhu. "Naše maslo nájdete v mydle, telovom mlieku, aj šampónoch. Je bohaté na vitamíny A, E, F a mastné kyseliny. Bazírujeme na kvalite a hygiene. Základ úspechu je mať dobré meno a udržať si ho," dodal výrobca.

Bambucké maslo aj na Slovensku

"Najradšej máme miestnych odberateľov, lebo peniaze dostaneme ihneď. Ale sme vďačné za hocikoho, kto maslo kúpi. Rok čo rok nám tu zostáva nepredané," hovorí miestna žena. Produkcia bambuckého masla, tretej najvyvážanejšej komodity, pomáha Burkinčanom rozvíjať malé komunity aj globálne partnerstvá. Tie v rámci miléniových rozvojových cieľov podporuje celý svet, vrátane Slovenska.

"Ženám sa snažíme pomôcť tým, že ich združujeme v únii výrobkýň bambuckého masla. Dáva im zázemie, spravodlivý prístup a kontakty na veľkých odberateľov. Aktuálne zastrešujeme asi 4 000 žien. Každá, ktorá k nám patrí je spoľahlivá, dodržiava predpisy a prešla vzdelávacím procesom. Nevykupujeme od ktorejkoľvek," dodáva majiteľ firmy.

Určujúca je samozrejme cena. Treba však rozlišovať medzi tradičným bambuckým maslom, ktoré sa získava náročnejšie, dlhšie a teda aj drahšie a lacnejšími alternatívami, pri ktorých sa nižšia cena vykúpi použitím chemikálií.

TV JOJ

Súvisiace články

Najčítanejšie správy