Zatiahnuté
21°
Bratislava
Pankrác, Pankrác
12.5.2024
Ruský prezident Vladimir Putin je osobnosťou roka!
Zdielať na

Ruský prezident Vladimir Putin je osobnosťou roka!

MOSKVA / Ruský prezident Vladimir Putin získal tento rok ďalšie zaujímavé ocenenie, keď ho britský denník Times označil za Medzinárodnú osobnosť roka. Uznávané periodikum svoje rozhodnutie odôvodnilo Putinovým diplomatickým triumfom v rámci sýrskej krízy na prelome augusta a septembra.

Výhra nad EÚ

Denník Times poukázal aj na Putinovo víťazstvo nad EÚ vo veci Ukrajiny, ktorá nakoniec pod tlakom Moskvy prelomové dohody s Bruselom nepodpísala. Proti neochote ukrajinského vedenia pokračovať v zblížovaní Ukrajiny s EÚ vyšli do ulíc státisíce demonštrantov. Tí napokon strhli v centre Kyjeva sochu Lenina. Ukrajinské bezpečnostné orgány medzitým podľa agentúry AP oznámili, že niektorých opozičných lídrov vyšetrujú pre podozrenie chopiť sa moci. Opozícia v zápätí varovala vládu pred vyhlásením výnimočného stavu. Viac si prečítajte TU.

Teroristické útoky v Rusku

Times ocenil aj to, že Putin poskytol útočisko Edwardovi Snowdenovi. Tomu napriek veľkému tlaku vlády vo Washingtone udelili ruské úrady dočasný azyl. Edward Snowden je bývalý technik americkej CIA, ktorý sa rozhodol prezradiť, čo americká vláda robí so súkromnou korešpondenciou jednotlivcov. Viac TU.

Times zároveň očakáva, že trojnásobný prezident Ruska použije pobúrenie z dvoch samovražedných útokov vo Volgograde pred olympijskými hrami v Soči na získanie podpory doma i v zahraničí v záujme zásahu voči islamským extrémistom. Na vlakovej stanici v meste Volgograd na juhu Ruska v nedeľu vybuchla bomba, ktorá zabila najmenej 18 ľudí a približne 50 ľudí sa zranilo. Pozrite si autentické video z výbuchu.

Najvplyvnejší muž planéty

Útok sa zopakoval aj druhý deň v pondelok. Najmenej 14 mŕtvych a 28 zranených si podľa vyšetrovateľov vyžiadal výbuch bomby v trolejbuse v ruskom meste Volgograd. Ruské úrady sú presvedčené, že po necelých 24-och hodinách po explózii na volgogradskej vlakovej stanici išlo o samovražedný atentát. Viac TU.

Ešte v októbri americký časopis Forbes označil Putina za najvplyvnejšieho človeka na Zemi, keď na druhé miesto odsunul jeho amerického náprotivka Baracka Obamu, podotýka portál ruskej spravodajskej agentúry RIA Novosti.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy