Skoro jasno
13°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Spravodajská televízia Euronews o Slovensku: Krajina neonacistov
Zdielať na

Spravodajská televízia Euronews o Slovensku: Krajina neonacistov

BRATISLAVA/LYON / Vďaka výsledkom volieb do Vyšších územných celkov sa o Slovensku rozpráva po celom svete. Dostali sme sa dokonca aj do európskej viacjazyčnej televíznej stanice Euronews. Pozrite si reportáž novinára Gergely Bártfaia.

Protesty proti zvoleniu Kotlebu

Témou číslo jeden je v tomto prípade víťaz volieb do VÚC v Banskobystrickom kraji Marian Kotleba. "Úrady na strednom Slovensku odložili inauguráciu krajne pravicového nacionalistu Mariana Kotlebu za župana po miestnych protestoch proti jeho zvoleniu," začína reportáž televízie Euronews. 

Banskobystrickí občianski aktivisti organizujú pri Pamätníku SNP protestné zhromaždenia, ktoré trvajú od pondelka do piatku a sú spojené s premietaním dokumentárnych filmov.

Ovládol najmä Brezno

Inaugurácia Kotlebu bola na pláne v piatok. Na tento deň aktivisti chystajú protestné zhromaždenie na Námestí SNP. "Každý bol prekvapený, že sa niečo také môže stať v 21. storočí. Teraz sa všetci prebudili. Musíme sa s týmto nejako vysporiadať," povedal pre Euronews jeden z protestujúcich Marek Šimon.

Šéf strany Naše Slovensko vyhral v Banskobystrickom samosprávnom kraji (BBSK) s 55,53 percentami. Najvýraznejšie víťazstvo dosiahol v okrese Brezno, kde získal 70,57 percenta hlasov zúčastnených voličov. Viac percent ako v celokrajskom priemere získal aj v okresoch Banská Bystrica (60,90 %), Žiar nad Hronom (60,83%), Revúca (60,42 %) a Krupina (56,11 %). VIAC TU.

Euronews: vláda nerieši rómsku otázku

Podľa Euronews je Kotleba, líder Ľudovej strany Naše Slovensko, z minulosti známy rasistickými výrokmi. Analytici si taktiež myslia, že jeho úspech vo voľbách bol podporený proti rómskymi náladami. Kotleba už do konca predstavil aj svoje plány na zmenu. Nájdete ich TU. 

"Slovenská republika je nezávislá viac ako 20 rokov. Jej vláda však nerieši problémy Rómov, ako aj ich znevýhodnené postavenie v spoločnosti. Víťazstvo Mariana Kotlebu znamená porážku popredných slovenských politikov," uviedol v reportáži Gergely Bártfai. 

Euronews

Euronews je európska viacjazyčná televízia stanica sídliaca vo francúzskom Lyone. Vznikla v roku 1993 a tvrdí, že svoje spravodajstvo pokrýva svetovými témami z celoeurópskeho hľadiska. V jej vysielaní nájdete situáciu na trhu, finančné správy, šport, informácie o umení a kultúre, počasie, európsku politiku a tiež to najzaujímavejšie z európskej tlače.

Staňte sa fanúšikom spravodajstva TV JOJ na sociálnej sieti FACEBOOK a vyhrajte!

euronews

Súvisiace články

Najčítanejšie správy