Polojasno
20°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Odkaz Slovákov únoskyni: Fandíme ti!
Zdielať na

Odkaz Slovákov únoskyni: Fandíme ti!

BRATISLAVA, BANSKÝ BYSTRICA / Prípad Slovenky, po ktorej pátra FBI aj Interpol, už pozná celé Slovensko. Kým Američania hovoria o únose, verejnosť na internete väčšinou podporuje 32-ročnú matku, ktorá sa už mesiace ukrýva na neznámom mieste spolu s dvoma deťmi.

Maria vyrastala bez otca

"Nevyrastala v prítomnosti otca, nepochádzala z kompletnej rodiny. Pamätám si, že žila len s mamou," hovorí o 32-ročnej Marii Pfeifer jej bývalá spolužiačka. Inak vraj bola usmievavá a veľmi milá.

Dnes sú jej deti v podobnej situácii, bez otcov. Navyše nikto nevie kde. Zdravotná starostlivosť, vzdelanie či zázemie im môžu chýbať. Ostáva dúfať, že Mária všetko toto deťom na neznámom mieste zabezpečuje.

Americkí prokurátori pripravujú podklady na to, aby mohla byť Maria oficiálne vyhlásená za hľadanú aj Interpolom. Ten zatiaľ nič také nepotvrdil. "Interpol sa nevyjadruje ku konkrétnym prípadom alebo jednotlivcom. Jedine za výnimočných okolnosti a so súhlasom zainteresovaného členského štátu," píše sa v jeho stanovisku. 

Indície amerických vyšetrovateľov vedú do Francúzska, Nemecka, Českej republiky či na Slovensko. A práve aj naša polícia oficiálne potvrdila, že sa v prípade angažuje.

"V tejto súvislosti sme boli americku stranou požiadaní o spoluprácu, ktorú sme im aj poskytli. Bližšie informácie k spolupráci však nie je možné uviesť," potvrdil hovorca Prezídia Policajného zboru Michal Slivka.

Kalifornský sudca na ňu vydal zatykač

Federálny sudca v Kalifornii na ňu vydal zatykač. Hrozí jej 5-ročné väzenie pod kauciou pol milióna dolárov. Napriek tomu má na Slovensku veľkú podporu verejnosti na sociálnych sieťach.

Nielen amerických otcov, ale aj slovenskú verejnosť a úrady zaujíma to hlavné: Prečo sa Mária rozhodla s deťmi odísť. Sú totiž presvedčení, že práve to by mohlo pomôcť nielen jej, no najmä deťom.

"Chcela by som ju požiadať, aby sa prihlásila... Aby prišla naspäť, aby riešila veci inak, lebo tie deti sú bezbranné, za nič nemôžu," vraví na záver jej bývalá spolužiačka.

Na verejnosť sa dostal príbeh Slovenky, ktorá odišla aj s deťmi zo Spojených štátov amerických a teraz po nej pátra bývalý manžel ale aj FBI. Americký filmový producent z Hollywoodu Robert Pfeifer sa obrátil na Televíziu JOJ s prosbou o pomoc pri hľadaní jeho syna Roberta Jerryho (10). VIAC TU. 

Téme sa venuje reportér Dárius Haraksin. INFORMÁCIE ONLINE TU.

Téme sa venuje reportérka Katarína Kováčiková. INFORMÁCIE ONLINE TU.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy