Jasno
18°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Nenávidím ho, povedala matka teroristu Andersa Breivika (34)
Zdielať na

Nenávidím ho, povedala matka teroristu Andersa Breivika (34)

OSLO / 22. júl 2011. Tento deň si navždy zapamätá nielen Nórsko, ale aj celý svet. Vtedy masový vrah Anders Breivik chladnokrvne popravil 77 ľudí. Jeho zúfalá matka pred smrťou napísala o synovi knihu. Napísala v nej, že je najsmutnejšou matkou na svete.

Matka masového vraha

Kniha, v ktorej zúfalá žena opisuje nielen svoje pocity, ale aj svojho syna, masového zabijaka, vyšla v Nórsku tento týždeň. Wenche Breiviková vraj nemala ani tušenie, na čo sa jej syn pripravuje. 22.júla 2011 mu podľa jej slov urobila špagety.

Tie na stole vychladli, keďže Anders domov neprišiel. To ešte nevedela prečo. V televízii sledovala správy o bombovom útoku v Osle a následnej streľbe na ostrove Utoja. Vtedy ale ešte netušila, že sa jej to bytostne dotýka. Že netvorom je jej syn. Túto zdrvujúcu správu jej prišli povedať policajti.

Som najsmutnejšia matka na svete

Keď sa žena dozvedela, že po bombovom útoku v Osle zomrelo 8 ľudí a pri streľbe na neďalekom ostrove ďalších 69 mladých ľudí, zrútila sa a začala plakať. V knihe novinárke opisuje svoje materinské pocity a neprekonateľný smútok.

"Drahí spoluobčania, ten, ktorý spôsobil tú tragédiu, zasiahol aj mňa. Keď vyjdem von, niekto ma zastrelí! Dnes som najsmutnejšou matkou na svete," píse v knihe Wenche Breiviková.

Nikdy neprestanem ľúbiť syna

Nenávidím ho. Toto boli jej slová, keď sa po jeho konaní spamätávala na psychiatrickej klinike. Neskôr ich ale oľutovala. Keď ju v roku 2012 ťažko chorú odviezli sanitkou za synom do väzenia, položil jej ruky zamknuté v putách okolo krku a so slovami prepáč mi, že som ti zničil život, ju tuho objal. Žena po niekoľkých dňoch podľahla zákernej rakovine. V knihe dala posledný odkaz. "Nikdy neprestanete ľúbiť svoje dieťa. Tak to zariadila príroda."

Breivik, počas súdnych procesov nikdy neprejavil ľútosť a ani náznak súcitu s obeťami. Dokonca sa vyjadril, že ak by sa mu naskytla príležitosť, urobil by to znovu. Pravicový fanatik a kresťanský fundamentalista Breivik, si za útoky namierené proti vláde a mládežníckej organizácii vládnucej Strany práce odpykáva najvyšší trest, aký možno v Nórsku uložiť, 21 rokov.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

SITA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy