Zatiahnuté, dážď
15°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
Breivik (33) dostal 21 rokov! Vedel, čo robí
Zdielať na

Breivik (33) dostal 21 rokov! Vedel, čo robí

Nórsky súd dnes vyniesol verdikt nad pravicovým extrémistom Andersom Behringom Breivikom, ktorý minulý rok 22. júla pri bombovom útoku pred vládnym úradom v centre Osla a streľbe v tábore sociálnodemokratickej mládeže na ostrove Utöya pripravil o život 77 ľudí.

Udelili mu "forvaring"

Kľúčovou otázkou bolo, či pätica sudcov uzná obžalovaného príčetným a pošle ho do väzenia, alebo či ho uzná nesvojprávnym a rozhodne o jeho umiestnení do psychiatrickej liečebne. Nakoniec bol odsúdený k trestu 21 rokov vo väzení. 

Súd dospel k názoru, že Breivik bol v dobe útoku duševne zdravý a že si bol úplne vedomý toho, čo robí. Pobyt vo väzení môže byť opakovane predlžovaný až na doživotie. Súd uznal, že bol počas atentátu pri zmysloch. V Nórsku neexistuje doživotný trest. Breivikovi bola uložená zvláštna forma trestu nazývaná "forvaring", ktorá dáva možnosť uväznenia odsúdeného opakovane. Vždy o 5 rokov. Dotyčný tak môže ostať v cele do konca života.

Na útok sa pripravoval aj hraním hier

"Verdikt bol jednomyseľný. Odsudzujeme ho na 21 rokov s minimom na 10 rokov väzenia," vyhlásila Arntzenová, ktorá potom čítala celý rozsudok a jeho zdôvodnenie. Sudkyňa popísala jeho detstvo až po dospelosť, detailne sa venovala jeho príprave na útoky, ktorá okrem iného zahŕňala aj stovky hodín hrania bojových počítačových hier.

Následne sudca Arne Lyng hovoril o samotnom útoku a prečítal mená všetkých 77 obetí. Na čítaní rozsudku boli okrem novinárov prítomné aj rodiny obetí a tí, čo útok prežili. Breivik sám nad svojimi činmi nikdy neprejavil ľútosť a označil ich za "kruté, ale nevyhnutné na zabránenie moslimskej invázie do Nórska a Európy".

Tvrdí, že je nevinný 

Atentátnik sám požiadal prostredníctvom svojho obhajcu a oslobodenie. Ku svojmu činu sa síce priznal, ale tvrdí, že je nevinný, pretože vraj útoky spáchal v sebaobrane, aby uchránil svoju krajinu pred multikulturizmom.

"Jednal som v záujme svojho národa, svojej kultúry, svojho náboženstva, svojho mesta a svojej krajiny. Preto žiadam, aby som bol viny zbavený," tvrdí 33-ročný atentátnik. Ak by bola jeho vina uznaná, chce byť Breivik označený za duševne zdravého a potrestaný väzením.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

SITA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy