Jasno
19°
Bratislava
Viola
18.5.2024
VIDEO. Takto útočil atentátnik Anders Breivik!
Zdielať na

VIDEO. Takto útočil atentátnik Anders Breivik!

Vyše roka trvalo, než nórska polícia zverejnila video z bombového útoku nacionalistického radikála, Andersa Breivika. Na záberoch z bezpečnostnej kamery je vidieť jeho bielu dodávku, odchádzajúceho útočníka v uniforme strážnej služby, aj moment výbuchu. Ten rozmetal okolité budovy a usmrtil 8 ľudí. Zábery budú súčasťou pripravovaného dokumentu.

Atentátnik Anders Behring Breivik, ktorý pri minuloročných útokoch v Nórsku zabil 93 ľudí, povedal pred súdom, že sa cíti nevinný. Podľa polície sa priznal ku všetkému. Zodpovednosť za obete ale prijať odmietol. Uznal, že jeho čin bol odporný, no vraj aj nevyhnutný. Zopakoval to aj počas prvého súdneho procesu, ktorý trval asi 30 minút.

Šialený útočník, ktorý nenávidel multikulturalizmus, moslimov a ľavicu a chcel podľa vlastných slov zmeniť spoločnosť.

Tragická udalosť na ostrove Utoya má aj svojich hrdinov. Ukázalo sa, že 32-ročný útočník plánoval masaker väčších rozmerov. Na ostrove zrejme tiež plánoval odpáliť nálož. Podrobnosti TU.

Vo svojom manifeste písal aj o Slovensku. Páčilo sa mu, ako sa k rómskemu problému stavajú niektorí politici. Vyzdvihol aj SNS Jána Slotu a jeho nacionálne správanie sa. Európu delil na tri rasy. Slovensko podľa Breivika patrí do nordicko - germánskej skupiny.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

reuters

Súvisiace články

Najčítanejšie správy