Polojasno
22°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Europarlament schválil prísnejšiu protifajčiarsku smernicu
Zdielať na

Europarlament schválil prísnejšiu protifajčiarsku smernicu

ŠTRASBURG, BRATISLAVA / Tak a je to definitívne. Mentolové cigarety v Európe končia. Nie však ihneď, ale až o pár rokov. Europoslanci tak zrejme podľahli obrovskému tlaku tabakových výrobcov. Zakázať totiž chceli aj takzvané slimky. Hovorí sa o tom, že výrobcovia cigariet vynaložili milióny eur na to, aby europoslancov presvedčili nech hlasujú proti novej smernici. A v mnohých prípadoch sa zdá, že úspešne.

Lobbing zrejme pomohol

Názory Európanov sa líšia. Aspoň ohľadne cigariet. Jedni chcú, aby tie tenké úplne zmizli. Druhí zase navrhujú, aby sa varovania o ich škodlivosti poriadne zväčšili. "Ja som šokovaný koľko poslancov hovorí, že sa stretli s lobistami z tabakového priemyslu," hovorí Miroslav Mikolášik z Európskej ľudovej strany.

Medzi europoslancami sa totiž hovorí o tom, že tabakoví výrobcovia dali až jeden a pol milióna eur na obedy a večere, počas ktorých ich mali presviedčať, aby nehlasovali za novú, prísnejšiu smernicu. Pôvodne chceli, aby sa prestali predávať slimky či ochutené cigarety.

"Hlasovanie prebehlo dosť "rozpoluplne", pozmeňujúce návrhy prešli v rôznych úrovniach, ktoré sa odkláňajú od predlohy rady," vraví Sergej Kozlík z Aliancie liberálov a demokratov za Európu.

Slimky naďalej ostávajú

V kuloároch európskeho parlamentu sa šepká, že obrovská tabaková lobby zabrala a mnohí europoslanci podľahli. Tenké cigarety, takzvané slimky ostávajú a nápisy neprekryjú takmer celú škatuľku. No a mentolové cigarety sa už v Európe predávať nebudú. Nie však ihneď ako chceli europoslanci, ale až o päť rokov.

Téme sa venuje reportér Adam Zavřel. INFORMÁCIE ONLINE TU.

ISIFA/ilustračná

Súvisiace články

Najčítanejšie správy