Skoro jasno
22°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Otvorili obchodné centrum smrti! Rabovali aj vojaci?
Zdielať na

Otvorili obchodné centrum smrti! Rabovali aj vojaci?

NAIROBI / Po prvýkrát od minulotýždňovej drámy vpustili obchodníkov do vyplienených prevádzok. Centrum však nie je len poničené. Prevádzky sú aj povykrádané. Podozrenia pritom padajú na vládne jednotky, ktoré centrum niekoľko dní strážili.

Za lúpeže zjavne môžu bezpečnostné sily

Chýbajúce šperky z luxusných obchodov, mobilné telefóny i laptopy. V pokladniach obchodov v zničenom nákupnom centre Westgate zasa chýba hotovosť. Majitelia i niektorí svedkovia naznačujú, že lúpeží počas rukojemníckej drámy i vyšetrovania sa v budove dopustili bezpečnostné sily.

"Nebudeme diskutovať o spravodajských informáciách na verejnosti," informuje minister vnútra Kene Joseph Ole Lenku. Vládne jednotky boli z lúpenia obvinené aj nedávno, pri inom veľkom nešťastí, pri požiari na medzinárodnom letisku v Nairobi. Vláda však bezpečnostným zložkám plne dôveruje. Napriek tomu, že nedokázali zneškodniť teroristov pred útokom, o ktorom tajné služby v predstihu informovali.

39 ľudí je stále nezvestných

"Veríme, že neexistuje dôvod vystríhať ľudí pred vycestovaním do Kene," hovorí člen parlamentu Dalmus Otieno. Hoci medzi cudzincami, ktorí v nákupnom centre Westgate zahynuli, nie je ani jeden Američan, Spojené štáty už vydali varovanie pre svojich občanov chystajúcich sa do Kene.

Kenské úrady oficiálne potvrdili 67 obetí minulotýždňového útoku. 39 ľudí je stále nezvestných. Polícia zadržiava deväť podozrivých ozbrojencov, ostatní sú mŕtvi. Z centra sa podľa úradov nepodarilo nikomu z teroristov uniknúť.

Staňte sa fanúšikom spravodajstva TV JOJ na sociálnej sieti TWITTER!

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy