Jasno
12°
Bratislava
Anastázia
30.4.2024
Nová nádej v boji s rakovinou. Marhule
Zdielať na

Nová nádej v boji s rakovinou. Marhule

BRATISLAVA / Marhule sú nielen chutné, ale údajne pomáhajú v boji proti rakovine. Kôstky z tohto ovocia automaticky putujú rovno do koša. Pritom len málokto vie, že majú vraj zázračné účinky.

Kôstky obsahujú vitamín B17

Kôstky z marhúľ obsahujú vitamín B17, ktorý dokáže zabíjať nádorové bunky v tele. V tele sa totiž rozkladá na jedovatý kyanid a benzaldehyd. Netreba sa toho však báť, kyanid je nebezpečný iba ako plyn.

No s týmto kyanidom v malom množstve si zdravé bunky tela vedia hravo poradiť, no nádorové, nie. Tie vraj doslova spáchajú samovraždu. "To je ako keď človek prehltne do žalúdku kyanid draselný, z neho sa uvoľní kyanovodík a človeka zabije ako celok. Tu k tomu prichádza v malom," upresňuje primár MUDr. Karel Erben.

S jadierkami to netreba preháňať

Svoje o tom vie aj pani Zuzana, ktorej kvôli nádoru v stehne hrozila až amputácia nohy. Keďže obopínal kosť, lekári ho nevedeli vyoperovať. "Po dvoch mesiacoch sa mi nádor stiahol," hovorí.

A menej drastická operácia už bola možná. Na Slovensku však môžete siahnuť len po výživoých doplnkoch s obsahom B17 či prírodných jadrách. V zámorí je však dokonca možná aj injekčná liečba. Tej sa však n u nás tak skoro nedočkáme.

V každom prípade v prirodzenej forme sú jadrá marhúľ či jabĺk výbornou prevenciou. No pozor, netreba to preháňať odborníci varujú, že ak by ste ich zjedli naraz príliš veľa, nemuselo by to dopadnúť dobre. Platí, že by ste mali zjesť toľko jadierok, koľko zjete ovocia.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy