Polojasno
16°
Bratislava
Zina
21.5.2024
Bez nohy kvôli rakovine a aj bez parkovacieho miesta
Zdielať na

Bez nohy kvôli rakovine a aj bez parkovacieho miesta

PRIEVIDZA / Marekovi Hlavinovi diagnostikovali v 14 rokoch rakovinu kosti. Aby ho zachránili, museli mu pod kolenom amputovať nohu. Najnovšie nebojuje len s ochorením, ale s úradníkmi. Je totiž odkázaný na presun autom. Mesto Prievidza mu však zrušilo parkovacie miesto, ktoré mal roky pred panelákom. Marek nechápe prečo.

Podmienky spĺňam

"Lekári mi diagnostikovali rakovinu kosti, je to diagnóza c40. Musel som absolvovať amputáciu nohy pod kolenom," opisuje svoju situáciu Marek. V preukaze ZŤP má napísané, že je odkázaný na individuálnu prepravu.

Od roku 2000 mal pred panelákom vyhradené parkovacie miesto. Najnovšie naň podľa mesta Prievidza nemá nárok. "Podmienky sú, že musím byť vozíčkar alebo po amputácii nohy, čo spĺňam," pokračuje Marek.

Prišiel o miesto kvôli olympiáde?

"Nesplnil hneď prvú podmienku, nie je imobilný, môže sa bez problémov pohybovať," vysvetľuje Michal Ďureje, hovorca Mestského úradu v Prievidzi. "Je to nefér, pretože na našej ulici poznám viacero ľudí, ktorí majú ruky aj nohy, majú vyhradené miesta a v živote takéto problémy nemali," dodáva Marek.

Jeho problémy odštartovali potom ako začal športovať. Snowborduje a v tejto disciplíne bude Slovensko reprezentovať na paraolympiáde v Soči. Aj to bol podľa jeho slov dôvod, prečo o parkovacie miesto prišiel.

"Začalo to niekomu vadiť, že ja nie som telesne postihnutý, ale to, že nemám nohu si nikto nevšimol," myslí si. Strata parkovacieho miesta Mareka zabolela. Dlhšie chôdza s protézou mu totiž robí problémy. "Môže si ho zaplatiť tak, ako každý obyvateľ v meste," dodáva Ďureje.

Špeciálne spravodajstvo KRIMI PLUS v sobotu o 18:00.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy