Polojasno
16°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Talenty na ulici. Ako sa hrá na tzv. hang!
Zdielať na

Talenty na ulici. Ako sa hrá na tzv. hang!

SINGAPUR / Viete, čo je to tzv. hang? Alebo nebodaj didgeridoo? Ide o hudobné nástroje pomaly staré ako my sami a ak už na oficiálne koncerty nechodievate ani si veľmi neužívate tradičnú hudbu krajín, ku ktorým sa viažu, zbadať ich môžete pokojne aj na ulici. Pouliční umelci ich totiž zbožňujú. Pre ich božský zvuk...

Talent pouličných umelcov

Divák v uliciach juhoázijského Singapuru zachytil dvoch Japoncov, ktorá zladili zvuky práve týchto dvoch nástrojov - didgeridoo a hangu. Yuki Koshimoto je známa hrou na hang a Taku si zase užíva verziu našej slovenskej fujary trombity - podobá sa, nie?

Didgeridoo je totiž domorodý dychový nástroj, ktorého vek sa údajne odhaduje na 40 000 rokov a vraj je to nástroj domorodých obyvateľov Austrálie.

Hang je ako UFO

Naopak hang je melodický perkusný nástroj pôvodom zo Švajčiarska. Podľa wikipedie sa nejedná o druh bubna, ktorý patrí skôr k membránovým nástrojom, ale ako napríklad činely patrí medzi samozvučné nástroje.

Niektorí ho prirovnávajú k UFO - zrejme kvôli tvaru - skladá sa z dvoch miskovitých kovových častí, zvuky vznikajú rezonanciou vzduchu vnútri nástroja, vytváranými údermi prstov. Pozrite sa!

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

liveleak.com/Jason Peters

Súvisiace články

Najčítanejšie správy