Zatiahnuté
20°
Bratislava
Lea
29.4.2024
1. stupeň teroristického ohrozenia pre Slovensko. Čo to znamená?
Zdielať na

1. stupeň teroristického ohrozenia pre Slovensko. Čo to znamená?

BRATISLAVA / Na Slovensku bude platiť najnižší stupeň teroristického ohrozenia. Je to poprvýkrát, čo bude v našej krajine vyhlásený akýkoľvek stupeň ohrozenia. Platiť začne oficiálne 1.septembra. Zisťovali sme, čo to vlastne znamená - prvý stupeň teroristického ohrozenia a či nám aj skutočne niečo hrozí.

Ľudia majú obavy

Prvý stupeň teroristického ohrozenia vyhlásili 1. septembra o ôsmej hodine ráno. "Podpisom podpredsedu vlády a ministra vnútra z februára tohto roka vošlo 1. marca do platnosti nariadenie, na základe ktorého bude vyhlásený 1. stupeň ohrozenia na územi SR, " uviedol hovorca Ministerstva vnútra SR Petar Lazarov.

Vyhlásenie ,,Prvého stupňa teroristického ohrozenia" však mnohým ľuďom v uliciach naháňa obavy. A takéto sú reakcie oslovených ľudí. "Neteší ma to. Už len ten názov toho terorizmu evokuje v ľuďoch strach, takže nemyslím si, že to bude mať nejaký dobrý odraz na ľuďoch. Najhoršie na tom je, že trpia nevinní ľudia, že teroristom je úplne jedno, či je niekto vinný alebo nevinný, či niečo zlého urobil alebo neurobil, zabijú každého."

Prvý stupeň zo štyroch

Rezort vnútra však prízvukuje, že vyhlásenie prvého stupňa teroristického ohrozenia žiadnym spôsobom neovplyvní bežný život a že sa niet čoho obávať. "Prvý stupeň sa vyhlasuje v prípade, že nie sú žiadne informácie o teroristickom ohrození zo zahraničia namierenému voči Slovenskej republike, jej občanom alebo jej záujmom," vysvetľuje Petar Lazarov.

V škále, ktorú rezort vnútra vypracoval po vzore členských štátov EÚ sú dovedna štyri stupne. Vyjadrujú, do akej miery hrozí riziko terorizmu v danej krajine. Slovensko je podľa bezpečnostného analytika našťastie v bezpečí.

Ide len o prevenciu?

"Najväčšie hrozby teroristických útokov sú žiaľ tam, kde existuje najväčšia hustota imigrantov z moslimského sveta. Slovensko na tom tak nie je a defakto nijaký teroristický útok motivovaný politicky, alebo islamisticky na Slovensku ešte nestal," hovorí bezpečnostný analytik Ivo Samson.

Otázkou potom už len ostáva, čo môže stáť za tým, že sa Slovensko a zvyšné krajiny Európskej únie rozhodli vyhlásiť prvý stupeň teroristického ohrozenia.

"Treba preventívne rátať s tým, že by niektoré krajiny, či už Irán alebo ktokoľvek iný, ktorý je spojencom sýrskeho režimu mohol si svoju zlosť vybiť na spojencoch západného sveta," dodáva Samson. Stupne vyhlasuje, znižuje aj odvoláva minister vnútra SR Robert Kaliňák.


Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy