Zatiahnuté
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Kedy a či vôbec? O útoku na Sýriu rozhodne Kongres
Zdielať na

Kedy a či vôbec? O útoku na Sýriu rozhodne Kongres

WASHINGTON / V sobotu večer vystúpil naživo americký prezident Obama s prejavom k aktuálnemu dianiu v Sýrii. Pred celý svet vystúpil po viac ako dvojhodinovom stretnutí bezpečnostných poradcov Bieleho domu. Oznámil, že sa rozhodol, že USA by mali previesť obmedzený vojenský úder proti cielom sýrskeho režimu v reakcii na jeho chemický útok. Súhlas o útoku nechá hlasovať Kongres, rozhodnúť by mal 9. septembra.

Armáda je pripravená

V prejave hneď na začiatku zdôraznil, že celý svet bol pred 10 dňami bol celý svet svedkom najväčšieho chemického útoku na civilné obyvateľstvo. Ako podčiarkol, takéto správanie Asadovho režimu musí byť zastavené.

Podľa jeho slov sú vojenské plavidlá v Stredozemnom mori pripravené. Obama sa ale pred začatím vojenskej akcie chce usilovať o súhlas Kongresu. "Pre našu krajinu bude lepšie, ak Kongres vyjadrí svoje vlastné stanovisko," povedal americký prezident vo svojom prejave.     

Budúcnosť demokracie

Zároveň vyzval zákonodarcov, aby zvážili, "akú správu vyšleme diktátorovi," ak mu bude umožnené zavraždiť stovky detí chemickými zbraňami bez strachu z odvety.

Prezident zdôraznil, že súčasná situácia nie je iba o Sýrii samotnej, ale rozhoduje sa aj o budúcnosti celého demokratického sveta. Podľa Obamu je dôležité, aby Spojené štáty stáli na tej správnej strane a ako najstaršia demokracia vo svete majú svoje povinnosti aj voči ostatným častiam sveta a nemôžu sa tváriť, že nevidia neprávosti, ktoré sa tam dejú. Zároveň požiadal o požehnanie svojich ďalších krokov americký Kongres.

Neútočte, upozorňuje Rusko

V čase, keď sýrska vláda víťazí vo vojne, použitie chemických zbraní z jej strany by bolo "úplným nezmyslom", vyhlásil dnes ruský prezident Vladimir Putin. USA vyzval, aby upustili od útoku na Sýriu. Šéf Bieleho domu Barack Obama, laureát Nobelovej ceny za mier, by si mal podľa Putina uvedomiť, aký účinok by mal útok na civilistov.

Putin ale podľa agentúry Reuters žiada dôkaz, že za útokom bol Asad. Barack Obama by mal podľa neho predložiť dôkaz inšpektorom OSN a Bezpečnostnej rade OSN. Putin na margo útoku povedal, že bol provokáciou zo strany "tých, ktorí chcú vtiahnuť ďalšie krajiny do sýrskeho konfliktu a chcú získať podporu mocných členov medzinárodnej arény, najmä Spojených štátov".

OSN odmieta, že ustupuje USA

Organizácia Spojených národov v sobotu odmietla dohady, že ustupuje Spojeným štátom, aby im umožnila vykonať letecké útoky na Sýriu. OSN tvrdí, že jej humanitárna práca vo vojnou zmietanej Sýrii bude pokračovať.      

"Videl som všetky druhy správ naznačujúcich, že odchod tímu odborníkov na chemické zbrane otvára okno nejakému typu vojenskej akcie," povedal hovorca OSN Martin Nesirky novinárom.     

"Popravde, je to groteskné, a je to tiež urážkou viac 1000 zamestnancom OSN, ktorí sú na mieste v Sýrii poskytujúc humanitárnu pomoc a ktorí budú pokračovať v poskytovaní kritickej pomoci," dodal Nesirky.

Protesty vo viacerých mestách

Demonštranti po celom svete protestujú za aj proti možnému americkému útoku na Sýriu. Americký prezident Barack Obama povedal, že akýkoľvek možný útok bude obmedzený a jeho cieľom bude potrestanie sýrskeho prezidenta Bašára Asada za údajné použitie chemických zbraní. 

V texaskom meste Houston boli v sobotu naplánované dve demonštrácie. Na jednej chcú demonštranti protestovať proti útoku, na druhej sa zídu odporcovia vojenskej intervencie. V Bostone sa tiež stretli odporcovia útoku. Ďalšie protesty sú ohlásené nielen v Spojených štátoch, ale aj v ďalších krajinách.

Čo to znamená pre Slovensko?

"Nemáme evidovaných žiadnych turistov, ktorí  by boli v Sýrii aktuálne. Vieme však o našich krajanoch, ktorí sa tam priženili alebo vydali, je to vyše 60 ľudí," hovorí hovorca ministerstva zahraničných vecí Boris Gandel. 

Nik zatiaľ nežiada o pomoc pri úteku. Veľvyslanectvo v Libanone je však denne s Bratislavou v kontakte. Tá je zatiaľ vo vyhláseniach smerom k Sýrii zdržanlivá. VIAC TU.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

SITA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy