Skoro jasno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Ako líder sveta musíme udrieť na Sýriu, odkazuje Obama
Zdielať na

Ako líder sveta musíme udrieť na Sýriu, odkazuje Obama

DAMASK/ WASHINGTON / Americký prezident Barack Obama bude pravdepodobne prvým americkým vodcom za posledné tri desaťročia, ktorý zaútočí na cudziu krajinu bez širokej medzinárodnej podpory alebo ak to nebolo v záujme priamej obrany Američanov.

Naposledy tak urobil Ronald Reagan, keď v roku 1983 nariadil inváziu na karibský ostrov Grenada. Pre Baracka Obamu je to politický obrat, pretože do prezidentského úradu bol zvolený aj na základe sľubov o obmedzení amerických vojenských intervencií.

Obama však varoval sýrskeho prezidenta Bašára Asada, že použitie chemických zbraní v občianskej vojne bude hranicou, ktorej prekročenie vyprovokuje silnú odpoveď USA.

Na vlastnú päsť

Prezident Barack Obama v piatok vyhlásil, že zvažuje "obmedzenú a úzku" akciu proti Sýrii. Jeho administratíva zároveň otvorene obvinila vládu sýrskeho prezidenta Bašára Asada z útoku chemickými zbraňami, pri ktorom zahynulo na okraji Damasku najmenej 1429 ľudí vrátane 426 detí - oveľa viac, než sa doteraz odhadovalo.

Obama však zdôraznil, že Spojené štáty majú "ako vodca sveta" povinnosť brať na zodpovednosť krajiny, ak porušujú medzinárodné normy. Obama uviedol, že silne uprednostňuje mnohostrannú akciu, ale nechce svet paralyzovať. Ohľadne OSN Obama vyhlásil: "Bezpečnostná rada nie je schopná pohnúť sa dopredu." Napriek hlasovaniu britského parlamentu proti vojenskému zásahu v Sýrii Obama naznačil, že Francúzsko stojí pri ňom.

Odišli

Tím inšpektorov OSN, expertov na chemické zbrane, opustil v sobotu skoro ráno hotel v Damasku, kde boli ubytovaní, Informoval o tom svedok agentúry Reuters, ktorý mal dojem, že opúšťajú krajinu. Svedok videl, ako konvoj vozidiel tímu OSN smeruje na diaľnicu vedúcu do susedného Libanonu.

Inšpektori OSN sa pokúšali zistiť presne k čomu došlo pri údajnom chemickom útoku minulý týždeň. Do laboratórií v Európe so sebou zobrali vzorky od obetí útoku z 21. augusta. 

Vo Washingtone medzičasom pracovníci ministerstva obrany povedali, že vo východnej časti Stredomoria operuje už šiesta americká bojová loď. USS San Antonio je obojživelná loď s niekoľkými stovkami amerických námorníkov na palube a nachádza sa v blízkosti piatich amerických torpédoborcov s riadenými strelami, ktoré by mohli byť čoskoro nasmerované na Sýriu v rámci "obmedzenej, presne cielenej akcie".

Raketa Tomahawk

Loď USS San Antonio preplávala vo štvrtok cez Suezský prieplav z Červeného mora a v piatok dostala príkazy, aby zotrvala vo východnom Stredomorí. Každý z amerických torpédoborcov má podľa zdroja z Pentagónu, ktorý si neželal byť menovaný, na palube odhadom najmenej po tri tucty riadených striel Tomahawk.

Podľa analytika Byrona Callana zo spoločnosti Capital Alpha Partners by USA potrebovali pri obmedzenom útoku na Sýriu asi 200 až 300 striel Tomahawk v porovnaní s 221 strelami, ktoré použili pri operácii v Líbyi. V prípade presných cieľov aj menej, napísala agentúra Reuters.

V Sýrii aj slovenský vojak

Slovensko má v nepokojnej Sýrii jedného vojaka, ktorý tam však nepôsobí v súvislosti s aktuálnymi nepokojmi. Príslušník slovenských ozbrojených síl je súčasťou tzv. Modrých baretov OSN v mierovej pozorovacej misii. Napriek hroziacemu nebezpečenstvu, sa o jeho stiahnutí neuvažuje. VIAC TU.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

isifa

Súvisiace články

Najčítanejšie správy