Oblačno
25°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
V Sýrii dohliada na prímerie aj slovenský vojak
Zdielať na

V Sýrii dohliada na prímerie aj slovenský vojak

BRATISLAVA / Slovensko má v nepokojnej Sýrii jedného vojaka, ktorý tam však nepôsobí v súvislosti s aktuálnymi nepokojmi. Príslušník slovenských ozbrojených síl je súčasťou tzv. Modrých baretov OSN v mierovej pozorovacej misii. Napriek hroziacemu nebezpečenstvu, sa o jeho stiahnutí neuvažuje.

Vojak v Sýrii ostáva

Aj v čase stúpajúceho napätia v krajine a hrozby možného útoku západných krajín v dôsledku použitia chemických zbraní, slovenský vojak naďalej zostáva plniť svoje úlohy v operácii UNTSO.

„Stiahnutie pozorovateľa zo Sýrie je krajné riešenie. Treba však poznamenať, že tam náš pozorovateľ nie je sám a v prípade zhoršenia bezpečnostnej situácie v priestore pôsobenia misie UNTSO budeme naše kroky koordinovať s veliteľstvom operácie. Bezpečnosť našich vojakov je prvoradá,“ uviedla hovorkyňa ministerstva obrany Martina Balleková.

Od roku 1998

Misia UNTSO na území Blízkeho východu je vôbec najstaršou mierovou misiou OSN, ktorá vznikla už v roku 1948. Slovenský príslušník aktuálne pôsobí v pozorovateľskej skupine na Golanských výšinách na hranici Sýrie s Izraelom, kde so svojimi kolegami dohliada na dodržiavanie obsahu dohody o prímerí medzi Izraelom a susediacimi arabskými krajinami. V misii máme ešte jedného vojaka, ktorý plní úlohy v Egypte.

Slovenskí vojaci v pozorovateľskej misii UNTSO pôsobia od roku 1998, tento rok vo februári sa ich mandát rozšíril a môžu pôsobiť na celom území misie. To platí pre Egypt, Izrael, Jordánsko, Libanon a Sýriu.

Dohliadajú na prímerie

Hlavnou úlohou v priestore pôsobnosti slovenských pozorovateľov v pozorovateľskej skupine na Golanských výšinách v Sýrii sú inšpekcie, patrolovanie, pozorovanie a hlásenie aktivít, ktoré sú porušením, alebo môžu viesť k porušeniu dohody o stiahnutí síl medzi Izraelom a Sýriou z roku 1974.

V nadväznosti na vojny v rokoch 1956, 1967 a 1973 v regióne Blízkeho východu prechádzali hlavné úlohy UNTSO menšími zmenami podľa meniacej sa situácie. Hlavnou úlohou misie UNTSO je monitorovanie prímeria a dohliadanie nad plnením dohôd o prímerí v regióne. Medzi jej ďalšie ciele patrí aj riešenie izolovaných incidentov a zabránenie ich eskalácie do väčších konfliktov.

Medzi vojakmi aj ženy

V misii pôsobili do prvej polovice roka 2012 celkovo traja slovenskí dôstojníci. Jeden bol vo vedúcej funkcii ako vedúci pozorovateľskej skupiny. Ďalší dvaja boli vo funkciách vojenských pozorovateľov. Neskôr až doteraz len dvaja dôstojníci Ozbrojených síl SR vo funkciách vojenských pozorovateľov.

Slovenskí vojaci pôsobili desať rokov aj v misii UNDOF (United Nations Disengagement Observer Force) v nárazníkovom pásme medzi Sýriou, Libanonom a Izraelom na Golanských výšinách. V roku 2008 padlo rozhodnutie o ich stiahnutí do vlasti. Celkovo sa na Golanských výšinách v 20 rotáciách vystriedalo vyše 1100 slovenských vojakov. Medzi nimi bolo aj 11 žien. Slovenský kontingent pôsobil v operácii UNDOF od 19. mája 1998 do 12. júna 2008.

Ďalší Slováci v Sýrii

Nemáme evidovaných žiadnych turistov, ktorí  by boli v Sýrii aktuálne. Vieme však o našich krajanoch, ktorí sa tam priženili alebo vydali, je to vyše 60 ľudí," hovorí hovorca ministerstva zahraničných vecí Boris Gandel. Ako môže konflikt v Sýrii ovplyvniť život na Slovensku? VIAC TU.

Téme sa venuje reportér Dárius Haraksin. INFORMÁCIE ONLINE TU.

isifa

Súvisiace články

Najčítanejšie správy