Jasno
12°
Bratislava
Slovenky žijúce v Egypte: Bojíme sa o naše deti!
Zdielať na

Slovenky žijúce v Egypte: Bojíme sa o naše deti!

BRATISLAVA, HURGHADA / Situácia v Egypte sa po zásahoch polície a armády začína upokojovať. Pre nepokoje v krajine už dovolenkári opustili letoviská. V Egypte však zostáva naďalej žiť niekoľko stoviek slovenských a českých žien so svojimi rodinami. Cítia sa tam bezpečne.

Žijú tak, ako doteraz

Slovenky a Češky, ktoré majú za manželov Egypťanov, odmietajú rodisko svojich manželov opustiť. "Slovákov a Čechov tu žije asi 200 a ani jedna rodina nepovažovala za nutné odísť odtiaľto pre politickú situáciu," hovorí Slovenka žijúca v Egypte Valéria Torda.

Ani rodina Jany Volnej sa nechytá Egypt opustiť. "Aby som bola úprimná, tak opäť nás, žien - cudziniek, sa ani jedna, ani druhá vláda, žiadnym spôsobom negatívne nedotkla," tvrdí.

Postavenie žien v krajine

So svojím manželom žijú v turistickej časti krajiny. Majú tri deti, no ich trojmesačnej dcérke dali slovenské občianstvo. Dôvod? Pre neistou v to, aký vlastne Egypt aj z pohľadu práv a možností žien, vlastne bude. 

Dodnes sa egyptské ženy nedokážu nepresadia v súdnictve či v politike. Manažérske pozície zastávajú skôr výnimočne. Hoci častokrát majú v škole lepší prospech ako miestni muži, zostávajú doma a starajú sa o deti.

Téme sa venuje reportér Rasťo Striško. INFORMÁCIE ONLINE TU.

Téme sa venuje reportér Dárius Haraksin. INFORMÁCIE ONLINE TU.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy