Jasno
17°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Z Egypta sa vrátili poslední dovolenkári. Situácia sa upokojuje
Zdielať na

Z Egypta sa vrátili poslední dovolenkári. Situácia sa upokojuje

BRATISLAVA / Guľometné hniezdo pri letisku, stíhačky nad hlavami, či vojenské cvičenia. To je realita, ktorú zažili Slováci v egyptskej Hurghade.

Vo štvrtok sa domov vrátila jedna z posledných skupín slovenských turistov, ktorí dovolenkovali v týchto búrlivých dňoch v Egypte. Boli to klienti cestoviek, ktoré sú členmi Slovenskej asociácie cestovných kancelárií. Podľa všetkého môže byť v Egypte ešte niekoľko Slovákov, ktorí tam cestovali s inými spoločnosťami.

Skrátili im dovolenku

Niektorým dovolenkárom cestovky skrátili o pár hodín dovolenku. A to preto, že práve dnes (22. augusta) to boli posledné lety z týchto oblastí. "Dneska odlietali poslední. O dva dni zatvárajú hotel," povedala jedna z dovolenkujúcich.

Lucia prežila uplynulých pár dní neďaleko nepokojmi zmietanej Káhiry. Patričnej to aj pocítila. "Ráno tam chodili stíhačky, robili tam nejaké vojenské cvičenia, dosť veľa lietadiel, takže človek sa niekde aj bál, že proste sa niečo deje," opisuje situáciu.

Lucia: Myslím, že keby sme šli do mesta, bol by problém

V Egypte strávila Lucia dovolenku so svojim manželom a dvomi deťmi. Mimo rezortu nikam nechodili. Hoci boli v uliciach zvýšené kontroly, mali o deti strach. "Ja si myslím, že by bol problém, keby sme išli do mesta," hovorí.

Dovolenkári si museli zvyknúť aj na častejšie kontroly. "Centrum bolo trochu viac zabezpečenejšie, keď sme išli na letisko, ale to len kvôli bezpečnosti," hovorí dovolenkár.

Ostatní boli so všetkým počas pobytu spokojní. "My sme nemali nijaké problémy, bolo tak ako to malo byť," hovorí Slovenka.

Domov leteli aj Česi

"Z pohľadu toho hosťa môže tá situácia vyzerať inak na tej pláži, ako za tou stenou," uviedol Stanislav Zíma, marketingový riaditeľ českej cestovnej kancelárie. Preto vo štvrtok prileteli domov aj dve plné lietadlá českých turistov z týchto oblastí. "My vieme, že sa tam našli kontajnery so zbraňami v centre Hurghady, takže tá situácia bola vyhodnotená ako nepredvídateľná a s veľkým bezpečnostným rizikom," dodal.

Samson: Egypt je stabilizovaný

Hurghada je druhé najväčšie mesto pri Červenom mori. V prípade ďalších nepokojov, ktoré je podľa bezpečnostného analytika možné očakávať, by sa aj toto mesto mohlo stať centrom násilností. Takých, aké sa diali v posledných dňoch v Káhire. "Egypt je stabilizovaný. To znamená - armáda vyhrala... aspoň dočasne," povedal bezpečnostný analytik Ivo Samson.

Špeciálne spravodajstvo KRIMI PLUS v sobotu o 18:00.

SITA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy