Zatiahnuté
21°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Amerika sťahuje vojenské lode k brehom Sýrie
Zdielať na

Amerika sťahuje vojenské lode k brehom Sýrie

WASHINGTON / Americká armáda sa pripravuje na možnosť, že prezident Barack Obama sa rozhodne pre vojenský zásah proti Sýrii. Uviedol to minister obrany USA Chuck Hagel.

Obama rokuje o prípadnom útoku na Sýriu

Sýrsky režim momentálne čelí obvineniu, že použil proti civilistom chemické zbrane. O udalostiach v Sýrii rokuje aj Obama s bezpečnostnými poradcami.

Podľa Hagela americký prezident požiadal Pentagon o prípravu možných vojenských opatrení. "Ministerstvo obrany má za úlohu pripraviť pre prezidenta všetky alternatívy," povedal minister. "To vyžaduje rozmiestniť sily tak, aby boli schopné reagovať, nech už prezident zvolí akúkoľvek možnosť," dodal.

Zahraničná agentúra AP upozornila, že Obama možnosť rýchleho amerického zásahu proti Sýrii bagatelizoval, keď poukázal na problematickosť prevedenia takého kroku bez vytvorenia silnej medzinárodnej koalície a získania mandátu od OSN.

Hagel odmietol poskytnúť akékoľvek podrobnosti o konkrétnych pohyboch vojenských síl. Podľa jedného z predstaviteľov armády sa americké vojenské námorníctvo kvôli situácii v Sýrii rozhodlo posilniť svoju prítomnosť v Stredozmemnom mori o štvrtú vojnovú loď vybavenú strelami s plochou dráhou letu.

Tajní zhromažďujú informácie o posledných udalostiach

Obama si do Washingtonu na dopoludnie miestneho času pozval tím bezpečnostných poradcov. Biely dom v tejto súvislosti pripomenul, že Obama nariadil tajným službám, aby zhromaždili fakty a údaje o posledných udalostiach v Sýrii. "Akonáhle tieto informácie budeme mať, prezident bude môcť učiniť informované rozhodnutie o tom, ako odpovedať," uviedol úrad prezidenta.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy