Oblačno
14°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
VIDEO. Z dňa sa stala noc, vybuchla sopka Sakurajima!
Zdielať na

VIDEO. Z dňa sa stala noc, vybuchla sopka Sakurajima!

KAGOŠIMA / Sopka Sakurajima sa opäť hlási o slovo! Už 500-krát v tomto roku zaznel výbuch, tentokrát však japonská sopka vychrlila lávu a popol z krátera do rekordnej výšky 5 000 metrov! Výbuch nastal o 16:31 miestneho času a sopečný popol okamžite zatemnil oblohu v blízkosti sopky ležiaceho mesta Kagošima...

Popol dosiahol rekordnú výšku

Sakurajima sa nachádza na juhu japonského ostrova Kjúšu, podľa tunajších odborníkov došlo k už 500-tému výbuchu tohto roka, no na rozdiel od erupcií registrovaných od roku 1955 dosiahol stĺp popola z krátera rekordnú výšku 5 000 metrov. Z pukliny na úbočí sopky vytiekla približne do vzdialenosti jedného kilometra láva a svahmi padali veľké kusy skál.

K erupcii došlo o 16:31 miestneho času, množstvo popola spadlo aj do centra a okolia mesta Kagošima a zatemnilo oblohu, takže vodiči svietili cez deň ako v noci a obyvatelia si museli nasadiť masky. Úrady našťastie nehlásili ani škody ani žiadne zranenia.

Oblohu zatemnili mraky popola

Úrady v pondelok začali práce na odstraňovaní obrovského množstva sopečného popola, ktorý sa tu medzitým nahromadil. Ráno bol vzduch v meste už čistejší. Ulice čistili a kropili vodou pracovníci komunálnych služieb, uvádza aj agentúra AP. Život v 600-tisícovej Kagašime sa do značnej miery vrátil k normálu, keďže na erupcie sopky vzdialenej iba desať kilometrov sú obyvatelia zvyknutí.

Podľa odborníkov bezprostredne nehrozí veľká erupcia Sakurajimy, jej podzemný zásobník magmy sa však stále plní. Japonsko leží na tzv. tichomorskom Ohnivom kruhu, kde sa vyskytuje 90 percent všetkých zemetrasení a sopečných erupcií ne Zemi.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

liveleak.com/Photovolcanica

Súvisiace články

Najčítanejšie správy