Jasno
23°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Zranili ste sa na dovolenke? Nie vždy vám to poisťovňa zaplatí
Zdielať na

Zranili ste sa na dovolenke? Nie vždy vám to poisťovňa zaplatí

BRATISLAVA / Dovolenka, to pre mnohých ľudí nie je len vylihovanie na pláži, ale aj aktívny pohyb. Bicyklovanie, potápanie alebo horská turistika sú lákavé, no často so prinášajú aj riziko úrazov. Mali by ste teda dávať pozor, a tiež vedieť, že ak sa vám niečo stane pri športe, je možné, že z cestovného poistenia nedostanete ani cent. Zisťovali sme, čo poisťovne preplatia a kedy máte smolu.

Za adrenalín si priplatíte

Stráviť dovolenku raftovaním alebo splavovaním riek je veľmi obľúbené. Do neďalekého Slovinska dokonca chodia aj celé rodiny so staršími deťmi. Ak vás to tam láka tiež, nezabudnite na poistenie.

"Prirážka za raftovanie vo výške 100 percent, sa vyžaduje na divokej vode so stupňom obtiažnosti WW3 a viac klasifikovanej podľa Medzinárodnej stupnice obtiažnosti riek," upresnil hovorca poisťovne Gabriel Tóth.

Vodné lyžovanie, potápanie aj turistika

Ak by ste teda za týždeň bežného poistenia zaplatili 11,90 eur, v prípade splavovania by vás to stálo 23,80 eur. Viac peňazí na poistku si pripravte aj keď sa plánujete potápať. Napríklad na dovolenke v Egypte. "Prirážka sa vyžaduje pre potápanie do hĺbky viac ako 20 metrov s dýchacím prístrojom," dodal Tóth.

Potápanie pritom nie je podľa poisťovní jediný rizikový šport. "Ak sa klientovi stane poistná udalosť pri športe, ako napríklad pri vodnom lyžovaní alebo jazde na vodnom skútri a je poistený v rizikovej skupine Turista, poisťovňa nie je povinná vyplatiť poistné plnenie," upozorňuje Judita Smatanová, hovorkyňa poisťovne.

Nechoďte mimo turistického chodníka

Horská turistika si tiež vyžaduje poistenie navyše. Ide o poistenie nákladov na záchranu činnosť Horskej záchrannej služby, ktoré sa pohybuje okolo piatich eur. Nejeden turista už oľutoval, že ho nemal, keď ho musela zachraňovať drahá helikoptéra. Prirážka je nutná aj keď používate horolezecký výstroj. "Ak sú tam použité laná, sedací úväz, úpony, mačky a pod," upresnil Gabriel Tóth.

Viac zaplatíte aj v prípade, že  leziete vyššie ako do výšky 3000 metrov nad morom, alebo ak sa pohybujete mimo vyznačených turistických chodníkov. Ak na taký chodník zablúdite a niečo sa vám stane, máte dvojitú smolu. Odškodnenie totiž nedostanete.

Špeciálne spravodajstvo KRIMI PLUS v sobotu o 18:00.

isifa

Súvisiace články

Najčítanejšie správy