Oblačno
11°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Svet obletela šokujúca správa: Zomrel otec prestavby Gorbačov!
Zdielať na

Svet obletela šokujúca správa: Zomrel otec prestavby Gorbačov!

MOSKVA / Politická legenda, ktorú jedni obdivovali a druhí zatracovali, už nie je medzi nami. Posledný sovietsky líder Michail Gorbačov zomrel. Informácia sa objavila na Twitteri štátnej tlačovej agentúry RIA Novosti.

Žijem, odkázal

Ako sa však neskôr ukázalo, umiestnili ju tam hackeri. "Som nažive a v poriadku," povedal Gorbačov v rozhovore pre denník Novaja Gazeta.

RIA Novosti tvrdí, že hackeri zaútočili na jej profil na sociálnej sieti Twitter ale aj na jej nemeckú informačnú kanceláriu. Falošné správy o smrti Gorbačova boli na internete zverejnené len päť minút.

Incident prešetrujú tajní

Správa znela: "Michail Gorbačov zomrel v kaviarni Šoko v Jekaterinburgu." RIA Novosti už požiadala tajnú Federálnu bezpečnostnú službu (FSB), aby celý incident vyšetrila.

Gorbačov bol generálnym tajomníkom komunistickej strany a neskôr aj sovietskym prezidentom od roku 1985 až do roku 1991. A to až do rozpadu ZSSR. Zaviedol program prestavby a demokratizácie spoločnosti. Mnohí jeho kritici ale hovorili o tom, že to bol začiatok konca.

Okolie sovietskeho lídra ale tvrdilo, že sa jednoducho rozhodol pre zmenu. Zlomom malo byť aj to, ako oficiálne úrady (ne)informovali o katastrofe v jadrovej elektrárni v Černobyle v roku 1986. POZRITE SI REPORTÁŽ.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy